Smartphones goedkoper, boeken duurder

Voor telefoondiensten, zoals abonnementen en mobiel internet, werd 4 procent minder betaald dan een jaar eerder.

Stephan van den Bos/ANP

Smartphones zijn in 2016 flink goedkoper geworden. Het afgelopen jaar daalde de prijs van mobiele telefoons met 12,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Voor telefoondiensten, zoals abonnementen en mobiel internet, werd 4 procent minder betaald dan een jaar eerder.

De prijsdaling van smartphones staat boven aan de lijst van goedkoper geworden producten en diensten. Telefoondiensten staan met een daling van 4 procent op de vijfde plaats, na hondenbelasting, financiële diensten en vervoer in het buitenland.

Vervoer in het buitenland werd afgelopen jaar 6,8 procent goedkoper. De prijs daalde met name doordat, net als in Nederland, autobrandstoffen in het buitenland goedkoper werden.

Kranten en boeken duurder

De prijs van kranten, boeken en schrijfwaren steeg met 6 procent het meest in de vergelijking. Ook rookwaren werden met 3,2 procent duurder.

De optelsom van de prijswijzigingen was afgelopen jaar goed voor een inflatie van 0,3 procent. Niet alle producten en diensten tellen even zwaar mee bij het bepalen van de inflatie. Een aantal belangrijke productgroepen werden duurder, waaronder voedsel (0,8 procent), kleding (0,9 procent) en huur (2,1 procent). Bij de voedingsmiddelen waren groenten (4,5 procent) en fruit (4,3 procent) opvallende stijgers.