Sablikova jaagt in Berlijn op ‘eeuwig’ record Niemann

Schaatsen Martina Sablikova kan voor de elfde maal op rij het eindklassement winnen van de wereldbeker op de lange afstanden. „Ongeëvenaard.”

Martina Sablikova wil voor de elfde keer de wereldbeker winnen.
Martina Sablikova wil voor de elfde keer de wereldbeker winnen. Foto Vegard Wivestad Grott/EPA

Nummer twee Martina Sablikova had winnares Ireen Wüst nog maar net met een high five gefeliciteerd met haar Europese titel, of haar coach Petr Novak keek begin januari in de catacomben van Thialf alweer vooruit. „Martina kan dit seizoen een bijzonder record verbeteren. Gunda Niemann won de wereldbeker op de lange afstanden tien keer. Martina kan voor de elfde keer de beste zijn. Elf keer op rij.”

Bij de wereldbeker in Berlijn kan Sablikova (29) zich zondag al verzekeren van de eindzege in het gecombineerde wereldbekerklassement over drie en vijf kilometer. De Tsjechische schaatsster won dit seizoen tot nu toe alle vier de wereldbekerraces. Bij winst op de drie kilometer in Berlijn is ze al voor de finale begin maart in Stavanger niet meer te achterhalen.

Vrijdag reed Sablikova alvast warm in de B-groep op de 1.000 meter (vijfde), in de schaduw van afstandswinnaars Nao Kodaira (500 meter) en Heather Bergsma (1.000) bij de vrouwen en Nico Ihle (500) en Kjeld Nuis (1.500) bij de mannen. Zondag zijn de schijnwerpers in het Berliner Sportforum gericht op haar.

Uitgerekend op de plaats waar Gunda Niemann-Stirnemann in haar glorietijd zo vaak schitterde, kan Sablikova de in 2005 gestopte Duitse een ‘onverbeterbaar’ record afpakken. „Niemand kan wat Niemann kan”, heette het toen de meest succesvolle schaatsster aller tijden in 2001 voor de tiende keer de wereldbeker lange afstanden won. Ook bij de mannen won nog nooit iemand tien wereldbekers. Maar wat niemand kan, kan Sablikova nu toch.

„Dit record betekent veel voor Martina”, zegt coach Novák. „Om de wereldbeker te winnen, moet je een heel seizoen lang de beste zijn. Het is ongeëvenaard om dat elf jaar achter elkaar vol te houden.” Nederlandse toppers als Sven Kramer, afwezig in Berlijn, en Ireen Wüst slaan soms een wereldbekerwedstrijd over. Sablikova startte altijd, al was er wel eens lichamelijk ongemak. „Wij kunnen ons de luxe niet veroorloven wedstrijden over te slaan”, stelt Novak.