Opvolger van Anne Vegter

‘Scherpe’ en ‘creatieve’ Ester Naomi Perquin tot 2019 Dichter des Vaderlands

foto Koos Breukel

Ester Naomi Perquin is de komende twee jaar Dichter des Vaderlands. De 37-jarige Rotterdamse volgt Anne Vegter op, die aanstaande zondag afscheid neemt op een manifestatie in de Kunsthal.

Perquin, die in 2007 debuteerde, werd gekozen door een commissie van schrijvers en poëziekenners, die schrijft: „Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands. Ze excelleert evenzeer in ogenschijnlijk lichte observaties als in verhalende poëzie, zoals ze met haar bundel Celinspecties laat zien. De gedichten daarin zijn haar portretten van de gedetineerden met wie ze als gevangenisbewaarder jarenlang werkte.” Perquin was eerder columniste van De Groene en NRC. Ze presenteert vrijdags het radioprogramma Nooit meer slapen. Deze maand verscheen haar vierde bundel: Meervoudig afwezig.

De Dichter des Vaderlands is een initiatief van NRC, Poetry international, de Koninklijke Bibliotheek en de Poëzieclub. Gerrit Komrij werd in 2000 benoemd tot eerste Dichter des Vaderlands. Daarna volgden Driek van Wissen, Ramsey Nasr en Anne Vegter. Ester Naomi Perquin is gekozen door een commissie die bestond uit Abdelkader Benali (schrijver), Arjen Fortuin (NRC), Mirjam van Hengel (biografe en redacteur), Jeroen van Kan (VPRO), Kees van Kooten (schrijver) en Janita Monna (Trouw). Haar ambtstermijn loopt tot Gedichtendag 2019.

Interview en eerste Vaderlandsgedicht, pagina C2-3