Olielekken in Nigeria

Britse rechter wijst claim tegen Shell af

Een Nigeriaan uit Ogoniland toont zijn met ruwe olie besmeurde hand.
Een Nigeriaan uit Ogoniland toont zijn met ruwe olie besmeurde hand. Foto Marten van Dijl/ANP

Shell wordt niet in Londen berecht voor milieuschade door olielekken in de Nigerdelta. Dat heeft het High Court in Londen bepaald. Een groep Nigerianen probeerde de zaak aanhangig te maken in het Verenigd Koninkrijk, omdat Nigeriaanse rechters zo’n grote zaak niet aan zouden kunnen. Volgens de rechter hoort de zaak echt in Nigeria thuis. Het Brits-Nederlandse Shell kan juridisch niet verantwoordelijk worden gehouden voor lokale schade die is veroorzaakt door criminele tussenkomst bij een joint venture tussen dochterbedrijf Shell Nigeria en de Nigeriaanse overheid. In Nigeria vinden jaarlijks honderden olielekken plaats. (ANP)