Nederlandse tak Charles Vögele failliet

modeketen Met het faillissement van Charles Vögele verdwijnt weer een modeketen uit de winkelstraat. Zevenhonderd mensen verliezen hun baan.

De voorjaarscollectie van de failliete winkelketen Charles Vögele.
De voorjaarscollectie van de failliete winkelketen Charles Vögele. Foto’s Charles Vögele

De Nederlandse tak van Charles Vögele houdt op te bestaan. De van oorsprong Zwitserse modeketen heeft bij de rechtbank faillissement aangevraagd voor de 95 Nederlandse winkels, zo werd vrijdag bekend.

Door het faillissement verdwijnen in Nederland bijna zevenhonderd banen. Voorlopig blijven de winkels nog wel open voor executieverkoop.

Charles Vögele, dat al jaren verlies lijdt, werd vorig jaar overgenomen door het Italiaanse consortium Sempione Retail, bestaande uit het Italiaanse modebedrijf OVS en twee investeringsmaatschappijen.

Sindsdien bestond onzekerheid over het voortbestaan van de Nederlandse tak. De nieuwe eigenaar wil een andere koers varen en richt zich op de markten met het meeste potentieel: Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië.

Voor de Benelux en Duitsland is in de toekomstplannen van Charles Vögele geen rol weggelegd. Afgelopen zomer al gingen de 41 winkels in België dicht. Slechts een deel hiervan – veertien filialen – kon worden verkocht aan andere kledingketens, die de winkels intussen hebben omgebouwd naar hun eigen formules. Recentelijk werd ook een deel van de Duitse winkels doorverkocht.

De afgelopen maanden is gezocht naar manieren om de Nederlandse tak onder een nieuwe eigenaar voort te zetten, maar dat is op niets uitgelopen. Het moederbedrijf zag daarom geen andere optie dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse winkels.

Charles Vögele is in 1955 opgericht in Zwitserland en heeft sinds 1999 een beursnotering in dat land. Het concern betrad de Nederlandse markt door in 1999 bijna dertig winkels van Peek & Cloppenburg over te nemen. Dat bleek niet zo’n goede keuze: de locaties waren vaak te duur en de collecties sloten niet aan op die van de Zwitserse modeketen. Twee jaar later kocht het bedrijf ruim honderd winkels van Kien.

Vorig jaar had Charles Vögele nog 760 winkels in zeven landen. De keten richt zich op dames, gezinnen en grote maten en vist daarmee in dezelfde vijver als C&A, Miss Etam en MS Mode.

Kaalslag in de modebranche

Ook die ketens hebben het zwaar. De laatste twee, Miss Etam en MS Mode, gingen de afgelopen jaren failliet en maakten in afgeslankte vorm een doorstart.

Andere ketens in de modebranche die de afgelopen jaren failliet gingen, zijn Mexx, Cora Kemperman en McGregor. Ook de omgevallen warenhuisketen V&D was voor een groot deel afhankelijk van zijn mode-inkomsten.

Vooral in het middensegment hebben kledingwinkels het zwaar. Goedkope ketens als H&M, Zara en Primark floreren en ook aan de bovenkant van de markt gaat het goed.