Feyenoord kan zich richten op landstitel

KNVB-Beker Feyenoord werd donderdag op waarde geklopt door Vitesse, dat voor het eerst in zestien jaar de halve finale van de beker bereikte.

Feyenoord kan de ‘dubbel’ dit seizoen vergeten. De koploper van de eredivisie liet zich donderdag in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi afbluffen door Vitesse: 2-0. Guram Kashia en Adnane Tighadouini zorgden ervoor dat de club uit Arnhem voor het eerst sinds 2001 weer bij de laatste vier zit.

Zo vloog na PSV (tweede ronde) en Ajax (achtste finale) ook de derde club uit de traditionele topdrie uit het bekertoernooi, notabene de titelverdediger. Maar het behalen van de landstitel, waar Rotterdam al de hele eeuw naar smacht, is veel belangrijker. Trainer Giovanni van Bronckhorst zette ook daarom Dirk Kuijt op de bank. De 36-jarige aanvoerder kreeg rust, want zondag wacht NEC voor de competitie in De Kuip. Zodoende zag het Rotterdamse middenveld er anders uit dan voor de winterstop. Naast Kuijt ontbraken ook Tonny Vilhena (geschorst) en Karim El Ahmadi, die met Marokko nog steeds meedoet aan de Afrika Cup. Jens Toornstra kreeg gezelschap van Renato Tapia en Simon Gustafson. De Zweedse schaduwspits stond pas voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

De grootste kans voor Feyenoord in de eerste helft kwam uit een vrije trap van Steven Berghuis, wiens schot van 25 meter uit de hoek werd getikt door keeper Eloy Room. Met Nathan voor Julian Calor gooide Vitesse na rust de schroom van zich af. De Braziliaanse schaduwspits voorzag de ploeg van Henk Fraser van nog meer aanvallende impulsen, waardoor Feyenoord onder druk kwam te staan. Uit een hoekschop van Tighadouini kopte aanvoerder Kashia tien minuten na rust de 1-0 binnen. Even later verdubbelde Tighadouini zelf de voorsprong. „Als we van Feyenoord kunnen winnen, dan ook van Sparta, Cambuur en AZ”, zei Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel na afloop. „We hebben een unieke kans om met Vitesse een prijs te pakken.” Giovanni Van Bronckhorst zag een machteloze ploeg. „We hadden een houding van: het komt wel goed. Terwijl die helemaal niet bij ons past.”

De loting koppelde Vitesse aan Sparta. De andere halve finale gaat tussen AZ en Cambuur. (ANP)