Eigenaar ADO Den Haag betaalt toegezegde miljoenen

Nadat vorige week al een eerste som van 500.000 euro werd overgemaakt, ontving de Haagse club vrijdag ook het resterende bedrag van 2 miljoen euro.

Foto Remko de Waal / ANP

Het kostte twee jaar geduld en enkele rechtszaken, maar ADO Den Haag heeft dan eindelijk toch het beloofde geld gekregen van zijn Chinese eigenaar Wang Hui. Nadat vorige week al een eerste som van 500.000 euro werd overgemaakt, ontving de Haagse club vrijdag ook het resterende bedrag van 2 miljoen euro.

Met die geldsom is ADO tot het einde van dit seizoen uit de financiële problemen, schrijft de club in een verklaring. “Betrokkenen zullen de komende maanden proberen overeenstemming te bereiken over hun toekomstige samenwerking”, aldus de club in een verklaring. ADO zegt opgelucht te zijn dat Wang nu zijn “verplichtingen is nagekomen”.

Voorzitter Ben Knüppe van de raad van commissarissen zegt in een persbericht:

“Hoewel het geld nu binnen is, moet er nog veel werk verricht worden op het gebied van toekomstplannen, financiën en governance voordat alle problemen bij ADO Den Haag echt voorbij zijn. Maar mogelijk hebben wij vandaag een eerste belangrijke stap gezet naar een gezonde bedrijfsvoering.”

Zorgwekkende financiële situatie

De 2,5 miljoen euro van Wang komt exact drie weken nadat de rechtbank in Den Haag de grootaandeelhouder dwong tot betalen. De Chinese zakenman beloofde vorig jaar al het bedrag in termijnen over te maken, maar betaalde vervolgens nooit. De Haagse voetbalclub stapte daarop naar de rechter om het geld alsnog te krijgen.

Lees meer over de geldproblemen bij ADO: Een zeldzame inkijk in de chaos bij ADO Den Haag.

Door het uitblijven van de betaling van Wang kampte ADO met een liquiditeitstekort. Halverwege vorige maand werd de club door de KNVB overgeplaatst naar categorie 1, de afdeling voor clubs met een zorgwekkende financiële situatie. Voor 1 februari moet ADO een sluitende begroting indienen bij de bond, anders volgen nieuwe sancties, zoals een boete of het afnemen van de proflicentie.

Lees ook over de onbereikbaarheid van Wang: ADO belt en mailt, maar krijgt eigenaar Wang niet te pakken.

ADO en Wang troffen elkaar vorig jaar ook al eens bij de Ondernemingskamer. Die besloot toen de grootaandeelhouder te schorsen en Knüppe als tijdelijke voorzitter van de toezichtsraad aan te stellen. Wang Hui nam ADO in de zomer van 2014 over en liet destijds weten op zowel financieel als sportief vlak in de club te willen investeren.