Duitse justitie onderzoekt rol ex-topman Volkswagen

Dieselgate Duitse aanklagers zeggen op basis van onderzoek en getuigenverklaringen dat Winterkorn al in 2015 afwist van het dieselschandaal.

De voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn, wordt genoemd in een onderzoek van de Duitse aanklagers die onderzoek doen naar het dieselschandaal van de autofabrikant. De Financial Times meldt dat justitie voldoende bewijs heeft verzameld om aan te tonen dat Winterkorn al op de hoogte was van de sjoemelsoftware alvorens die wereldkundig werd gemaakt door de Amerikaanse milieuwaakhond EPA.

In het uitgebreide onderzoek worden 37 nieuwe namen genoemd van mensen die betrokken waren bij de frauduleuze software die werd geïnstalleerd in auto’s van Volkswagen. Winterkorn trad in september 2015 af. Hij noemde het „schokkend” dat manipulatie op deze schaal mogelijk was bij een bedrijf als Volkswagen. De aanklagers zeggen nu op basis van onderzoek en getuigenverklaringen dat Winterkorn al wel afwist van he schandaal.

De naam van Winterkorn is al in eerdere zaken genoemd, onder meer toen het ging over het informeren van aandeelhouders. De oud-topman zou het geknoei met de diesels hebben achtergehouden, om de beurskoers niet te laten kelderen. Het is de eerste keer dat zijn naam valt in een grotere zaak waarbij het ook gaat om de ontwikkeling en de verkoop van de software. Winterkorn blijft ontkennen dat hij in 2015 al afwist van het dieselschandaal.

Milieuwaakhond EPA bracht in 2015 aan het licht dat Volkswagen manipuleerde met de emissietests. Wereldwijd werd bij meer dan elf miljoen auto’s frauduleuze software ingebouwd. Met dat mechanisme konden testgegevens worden gemanipuleerd. Het concern had 16,2 miljard euro gereserveerd voor schadeclaims, maar dat geld is nagenoeg op.