Door vuurwerkverbod rond jaarwisseling is het schoner dan ooit in Chinese steden

Tot diep in de nacht patrouilleren de anti-vuurwerkbrigades de komende dagen door de straten en stegen van Beijing en Shanghai. Het zijn overwegend vrouwelijke vrijwilligers die gezellig kletsend toezien dat het verbod op het afsteken van vuurwerk wordt nageleefd.

Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun rode armbanden, wollen mutsen en dikke, gewatteerde oranje jacks. Overtreders van het verbod om vuurwerk af te steken kunnen rekenen op een heel stevige verbale schrobbering, een pets om de oren en soms zelfs op een flinke boete. Die kan oplopen tot meer dan duizend euro.

Het verbod op het afsteken van vuurwerk vlak voor en tijdens de Chinese jaarwisseling komende zaterdag, én de dagen daarna is dit jaar uitgebreid van 138 naar 155 grote steden. In de centra van Beijing en Shanghai is het dit jaar stiller dan ooit, ook omdat miljoenen inwoners naar hun families in de provincies zijn gereisd.

In deze steden is de lucht op het ogenblik frisser dan ooit. In Hebei, de provincie die Beijing omringt is alle vuurwerk verboden en liggen de fabrieken en het verkeer nagenoeg stil. In de Chinese hoofdstad met 20 miljoen inwoners mochten slechts 511 zaken vuurwerk verkopen, in Shanghai met 26 miljoen inwoners maar 7.

De uitbanning van een van de meest karakteristieke aspecten – de traditie is 1400 jaar oud – van de Chinese jaarwisseling wordt uitgevoerd om de luchtvervuiling te bestrijden. Exacte cijfers ontbreken nog, maar nu al staat vast dat de verkoop van vuurwerk in China dit jaar opnieuw is gedaald. Het aantal faillissementen in de vuurwerkindustrie, waar ongeveer drie 3 miljoen mensen werken, loopt in de duizenden. Niet voor niets zoeken producenten nieuwe markten buiten China op. De uitbreiding van de verboden naar steden in midden-China hebben al geleid tot heftige protesten van vuurwerkverkopers. In Zhengzhou gingen eerder deze week 2000 verkopers demonstrerend de straat op.