Diplomatie

Denemarken krijgt als eerste een digitale ambassadeur

Denemarken gaat een digitale ambassadeur aanstellen die als taak heeft de belangen van het land te verdedigen bij grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft. De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen zei in een interview met de Deense krant Politiken dat het land met een ambassadeur betere contacten kan onderhouden met grote technologische multinationals, vooral nu hun invloed op de Deense economie soms groter is dan die van sommige landen. Ook heeft de ambassadeur als taak ervoor te zorgen dat Denemarken voorop loopt op het vlak van technologische vernieuwing en aantrekkelijk is voor investeerders.

Grote bedrijven zijn een soort landen geworden en ze hebben veel invloed op de grote veranderingen die wij in ons leven meemaken, zei de minister tegen Politiken.

Volgens de Deense krant zal Denemarken het eerste land ter wereld zijn met een zo’n digitale ambassadeur. Natuurlijk blijft het belangrijk dat er ook tussen landen goede diplomatie plaatsvindt, benadrukte Samuelsen. Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe ambassadeur zich gaat vestigen.