Dekking

Pensioenfondsen rapporteren beter kwartaal, maar de dekkingsgraad nog steeds te laag

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben nog steeds onvoldoende geld om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, blijkt uit de cijfers over het laatste kwartaal van 2016. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, dat vrijdag cijfers publiceerde, had in het vierde kwartaal van vorig jaar een dekkingsgraad van 96,6 procent. Bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn is de dekkingsgraad zo’n 95 procent. Bij metaalpensioenfondsen PMT en PME is sprake van een dekking van tussen de 96 en 97 procent. ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool benadrukt in een persbericht blij te zijn dat de pensioenen in 2017 niet verlaagd hoeven te worden. „Tegelijkertijd moet ik daarbij zeggen dat de kou niet uit de lucht is. Verlagingen in de komende jaren zijn niet uit te sluiten. We zijn met onze financiële positie nog steeds niet op het niveau waar we willen staan.” Geholpen door stijgende beurskoersen sinds de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten is de dekkingsgraad van ABP de laatste drie maanden van het jaar wel aanzienlijk gestegen, van 90,7 naar 96,6 procent. (NRC)