De gekke tante die als enige in de kunst ging

foto persbureau van de meulenhof

Trots nam ze mensen die op bezoek kwamen mee naar haar kleine atelier waar, in natte lappen gewikkeld, altijd wel een nieuwe buste wachtte op afwerking. Ze boetseerde hoofden van broers, zussen en kinderen. Ze goot bronzen panda’s, stokstaartjes en schorpioenen. Maar ook het borstbeeld van Frits Philips in het Philips Muziekcentrum in Eindhoven en het borstbeeld van oud-burgemeester Gerrit Brokx in de Tilburgse Concertzaal zijn van de hand van Olly van Abbe, de oudste kleindochter van museumoprichter Henri van Abbe.

Olly van Abbe werd op 25 maart 1936 in Eindhoven geboren als de oudste van negen kinderen. Haar vader was de directeur van de Karel I sigarenfabriek die door zijn vader Henri van Abbe was opgericht. Henri van Abbe was verwoed verzamelaar van met name moderne kunst. Hij besloot een deel van zijn collectie ten toon te stellen zodat ook de Eindhovense bevolking ervan kon genieten en liet het Van Abbe-museum bouwen. In 1936, een jaar na de geboorte van kleindochter Olly, ging het museum open.

Olly ging op haar twaalfde naar kostschool Notre Dames des Anges, in de bossen bij Nijmegen, waar zij door Franse nonnen werd onderwezen. Daarna voltooide zij in Arnhem de Academie voor beeldende kunsten. Ze trouwde tweemaal en kreeg in totaal vier kinderen. Haar tweede echtgenoot, Han de Vries, stimuleerde haar in haar beeldhouwwerk, waardoor zij als kunstenares opbloeide. Ze viel op in de familie zei neef Albert van Abbe in 2011 in het Eindhovens Dagblad. „Behalve mijn gekke tante Olly maakte niemand kunst.”

Toen het Van Abbe-museum eind vorige eeuw gesloopt dreigde te worden, omdat het inmiddels te klein en verouderd zou zijn, kwam Olly van Abbe in actie. Samen met familie en andere verontruste Eindhovenaren richtte zij de Henri van Abbe stichting op. Het Van Abbe-museum werd vervolgens behouden, maar wel grondig verbouwd en vijf keer zo groot. De stichting bleef bestaan en zet zich nu in voor monumentenzorg in Eindhoven.

Olly van Abbe stierf 13 januari op 81-jarige leeftijd in het Elisabethziekenhuis in Tilburg. Ze is vorige week bijgezet in de grafkapel van de familie Van Abbe die haar opa Henri van Abbe in haar geboortejaar liet bouwen.