De ecologie van het bos wordt zichtbaar in valse kleuren

Foto Greg Asner, Carnegie Institution for Science

Vanuit de lucht ziet het Amazonewoud er uit als een oneindig bos van broccoliroosjes. Maar in werkelijkheid gaan onder deze groene deken verschillende bijzondere ecosysteemen schuil. Pas als botanici op de grond de boomsoorten en de bodemgesteldheid inventariseren, kunnen zij een idee krijgen van de biodiversiteit. Maar dat is zeer arbeidsintensief en schier onmogelijk om te doen voor heel grote gebieden.

Een team van Amerikaanse en Peruaanse onderzoekers heeft nu een techniek ontwikkeld waarmee zij vanuit de lucht de plaats en oppervlakte van zes ‘functionele ecosystemen’ in kaart kunnen brengen in het 76 miljoen hectare grote woud dat Peru heeft ten oosten van het Andesgebergte.

De onderzoekers maten vanuit een vliegtuigje met een geavanceerde laserspectroscoop op afstand allerlei verschillende eigenschappen van het bladerdek. Zo konden ze bijvoorbeeld de gehaltes water, fosfor, stikstof en calcium van de bladeren bepalen.

De computer zette de meetgegevens om in een bont bos van valse kleuren. Door deze beelden te ijken met de waarden van 300 bosgebieden die op de grond waren geïnventariseerd, konden de onderzoekers het bos onderverdelen in zes functionele ecosystemen. Die blijken in verschillende mate te worden bedreigd door oliewinning, illegale goudwinning en veelteelt. De onderzoekers hopen dat beschermingsmaatregelen nu gerichter kunnen worden.