Cabinepersoneel

KLM wint zaak tegen OR over besluit om met één bemanningslid minder te vliegen

KLM mocht zonder medeweten van de ondernemingsraad het besluit nemen om met een bemanningslid minder te vliegen. De Ondernemingskamer van het hof in Amsterdam oordeelde dat donderdag, nadat de OR eind vorig jaar naar de rechter was gestapt, omdat de raad meende adviesrecht te hebben over de kwestie.

KLM besloot met de ingang van de winterdienstregeling op 30 oktober een bezuinigingsmaatregel door te voeren, waardoor op 40 procent van de intercontinentale vluchten een steward of stewardess minder wordt ingezet. Dat gebeurde zonder dat daar eerst over gesproken was met de OR alsook met de vakbonden. Nu blijkt dat overleg ook niet nodig was. Het besluit leidde tot acties van het personeel. CAO-onderhandelingen werden opgeschort. KLM zegt snel weer met de vakbonden te willen onderhandelen. (NRC)