Burgemeester Van der Laan is ernstig ziek, blijft werken

Ondanks de diagnose wil Van der Laan zijn werk als burgemeester wel blijven doen.

Evert Elzinga/ANP

Bij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is uitgezaaide longkanker geconstateerd. Dat heeft de burgemeester zelf bekendgemaakt in een brief aan de “lieve Amsterdammers”.

Van der Laan (61) schrijft:

“Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme.”

Desondanks zegt hij: “Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester.” Dat wil hij doen in overleg met het college van b en w en de gemeenteraad – “op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt”.

Van der Laan is sinds juli 2010 burgemeester van de hoofdstad. Eind 2013 moest Van der Laan de gemeenteraad melden dat hij werd behandeld voor prostaatkanker en dat hij daarom zijn werkzaamheden af en toe zou onderbreken. De behandeling daarvan was succesvol. Voor zijn huidige aandoening wordt hij behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

De burgemeester was tot voor afgelopen zomer een fervent roker. Bij zijn tweewekelijkse gesprek op de lokale zender AT5 vertelde hij bij terugkomst dat hij met roken was gestopt.

Van alle kanten krijgt Van der Laan steunbetuigingen. Zo liet premier Mark Rutte weten: “Vanochtend gebeld door dhr. Van der Laan, ik schrok van het nieuws over zijn gezondheid, wens hem heel veel sterkte.”

Voorzitter Hans Spekman van de PvdA wenst zijn zieke partijgenoot namens de partij veel sterkte. “Het is tekenend voor Eberhard dat hij als burgemeester door wil gaan: een diep betrokken en ongekend krachtige man”, schrijft Spekman op Facebook.

De brief:

Lieve Amsterdammers,

Met deze brief breng ik u op de hoogte van slecht nieuws.

Deze week is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd. Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme.

Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B en W, op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester. Wel zullen uiteraard de komende tijd bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen door de andere leden van het college van B en W.

Intussen ben ik in goede handen van mijn naasten en van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Mocht er aanleiding toe zijn dan informeer ik u nader.

Met vriendelijke groeten,

Eberhard van der Laan