AEX vatbaar voor luchtbellen

De Dow Jones-index telt de koersen van dertig industriële ondernemingen op. Vermenigvuldig dit met een correctiefactor en je kwam afgelopen woensdag op 20.000 punten. Eigenlijk had het 30.000 moeten zijn, als in 1914 geen fout was gemaakt toen de index van 12 naar 20 bedrijven werd uitgebreid. Dat stond deze week in The Wall Street Journal, de krant die verantwoordelijk is voor de index. De AEX-index telt zoals het hoort de totale waardering van bedrijven op (koers keer aantal aandelen), maar laat de zwaargewichten voor maximaal 15 procent meewegen. Rond de eeuwwisseling werd de AEX hevig opgestuwd door de overdreven waardering van onder andere KPN en UPC. KPN telde in 2000 voor 10 procent mee en was ruim tien keer meer waard dan nu. Door de vele aanpassingen van de AEX krijgen luchtbellen snel vat op de index. Vandaar dat we in Nederland nog bijna 30 procent onder de top van het jaar 2000 zitten.