Achterstand opgelopen

De AEX presteerde de afgelopen vier jaar gelijkwaardig aan de Dow Jones-index. Dat hier nog geen hoogterecords worden gebroken, komt door opgelopen achterstand in drie crisisperiodes. De AEX deed het relatief beroerd in 2000-2002 (na de internetbubbel), vervolgens in 2007-2008 (financiële crisis) en tot slot tijdens de eurocrisis in 2011-2012. De AEX blijft cumulatief ongeveer 150 procent achter. Zal dit tij keren? Historisch zijn Europese aandelen (en ook de AEX) relatief sterk na een periode van eurozwakte. Nu is er echter de laatste twee jaar al sprake van enige eurozwakte, maar Europese aandelen blijven nog steeds achter. Marges in Europa worden nog steeds gedrukt door de malaise in de financiële sector en de relatief cyclische samenstelling van Europese beurzen (energie en basisindustrie). Amerika is én sneller hersteld én waarderingen zijn er verder opgelopen door optimisme. Ik denk dat Amerika niet verder zal uitlopen, maar dat de euro nog wel verder moet verzwakken om het relatieve tij echt significant te keren.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl