Woede over doorkrassen zegels PostNL

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een met inkt besmeurde postzegel. Het is het schrikbeeld van Nederlandse postzegelhandelaren, die fel in het geweer zijn gekomen tegen de laatste versoberingsmaatregel van PostNL.

Aangetekende brieven of pakketten die gefrankeerd worden afgeleverd bij postkantoren en winkels met PostNL-punt, krijgen sinds 1 januari geen stempel meer. Er wordt een barcode op geplakt en de postzegel wordt snel even doorgekrast, om ‘hergebruik’ ervan te voorkomen.

Een „ongekende ramp voor verzamelaars”, zegt Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH), een brancheclub van professionele handelaren. „Niet alleen staat er geen dagtekeningstempel meer op de zegels, de zegels hebben dan ook geen enkele verzamelwaarde meer”, aldus Bulterman in een persbericht. De zegel wordt „met een pennenstreek heel effectief kapot gemaakt”.

Gefrankeerde, niet-aangetekende post die in de oranje brievenbus wordt gegooid, wordt al langer automatisch afgestempeld. Bij de doorgekraste postzegels gaat het dus om een „kleine hoeveelheid”, zegt een woordvoerder van PostNL. „PostNL vereenvoudigt constant zijn processen.” Het postbedrijf begrijpt dat „verzamelaars het jammer vinden” dat de stempels zijn afgeschaft. Ook verenigingen van hobbyfilatelisten betreuren het verdwijnen van het dagstempel. PostNL kijkt nu samen met deze verenigingen of er „alternatieven” zijn. (NRC)