Beide zussen Williams naar finale Australian Open

De laatste keer dat de twee zussen elkaar ontmoetten in een grandslamfinale was in 2009.

Venus Williams net na het winnen van de halve finale in Melbourne.
Venus Williams net na het winnen van de halve finale in Melbourne. Foto Reuters/Thomas Peter

Venus Williams staat voor de eerste keer sinds 2003 weer in de finale van de Australian Open tegenover haar zus Serena. Het is de eerste keer dat de twee tennisgrootheden elkaar in een grandslamfinale treffen sinds Wimbledon, 2009.

De zussen Williams tijdens hun laatste grandslamduel in 2009. Foto EPA/Srdjan Suki

Venus won woensdagavond in Melbourne de halve finale tegen landgenote Coco Vandeweghe. Ze speelde 6-7(3) 6-2 6-3 tegen de 25-jarige nummer 35 van de tenniswereld. De wedstrijd duurde 2 uur en 25 minuten. Kort daarna moest Serena Williams spelen tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni. Ze won gemakkelijk met een score van 6-2 6-1. De wedstrijd duurde slechts 50 minuten. Dat betekent dat de finale in Melbourne het achtentwintigste duel op topniveau wordt tussen de zussen Williams. Serena won zestien keer, Venus elf.

Een zege in de finale zou voor Serena de tweeëndertigste grandslamtitel betekenen; Venus, de oudste vrouw die in een grandslamfinale staat sinds 1994, behaalde er hiervoor zeven. Slechts één vrouwelijke tennisster behaalde ooit meer titels dan Serena Williams: de Australische Margaret Court verdiende er 24, maar een deel daarvan stammen nog uit het amateurtijdperk van het tennis.

Lees ook: Een nieuwe Sister Act lonkt

In 2003 speelde Venus ook tegen haar zus in de finale van de Australian Open in Melbourne. Ze verloor toen die wedstrijd. De 36-jarige tennisveteraan maakte de afgelopen tweeënhalf jaar langzaam een comeback nadat ze in 2011 door een auto-immuunziekte getroffen werd en uit de sport stapte. Ze stond voor het laatst in 2009 in de finale van een grandslamtoernooi - tegen Serena.