‘Upload-foutje’ van AFM legt geheime shortposities van beleggers bloot

De Autoriteit Financiële Markten heeft dinsdag vertrouwelijke informatie over beleggers gepubliceerd. Het gaat om zogenoemde shortposities die te klein zijn om verplicht openbaar te worden gemaakt. Dat gebeurde toch voor korte tijd, meldde de Britse krant Financial Times donderdagochtend.

AFM noemt het incident „betreurenswaardig”. Het gaat om een menselijke fout, legt een woordvoerder uit. „Een van de medewerkers heeft een verkeerd document geüpload.” Volgens AFM zijn er tot nu toe geen klachten binnengekomen van partijen die zich benadeeld voelen.

Shortposities zijn beleggingen die speculeren op koersdalingen van bepaalde aandelen. Dit soort beleggingen moet sinds de financiële crisis openbaar worden gemaakt, maar alleen als ze meer dan 0,5 procent van de totale aandelen van het bedrijf waartegen gespeculeerd wordt betreffen. Volgens de FT houden juist veel beleggers daarom hun percentage precies onder dat plafond. Dat gebeurt om de concurrentie geen hints te geven, maar ook om niet aan bedrijven te laten merken dat er gespeculeerd wordt op slechte prestaties van dat bedrijf.

De grens van 0,5 procent was echter dinsdag niet genoeg. Zo was korte tijd te zien dat bijvoorbeeld de bekende investeerder George Soros tegen ING speculeert. Ook opvallend zijn enkele speculaties van het notoir gesloten Medallion-fonds op een aantal kleine Nederlandse bedrijven. De strategie van dit fonds wordt door investeerders nauwgezet gevolgd. Medallion zou shortposities hebben tegen Advanced Metallurgical Group en de Nederlandse it-dienstverlener Ordina. (NRC)