Opinie

Ploumen corrigeert Trump

Donald Trump was nog maar koud president of hij en zijn Republikeinen begonnen de stekker te trekken uit wetten en maatregelen van zijn voorganger. Symboliek speelt daarbij de hoofdrol. Het verbaast dus niet dat hij direct een besluit ondertekende dat het financieel ondersteunen van internationale gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus compleet verbiedt. Hij herbevestigt daarmee een maatregel die Republikeinse presidenten sinds 1984 aanhouden en die telkens door Democratische presidenten ongedaan gemaakt wordt, het laatst door president Obama in 2009.

Maar Trump gaat verder. Zijn besluit geldt een verbod in de ruimste zin van het woord, waardoor ook programma’s ter bestrijding van geslachtsziekten en besmetting met malaria, zika and ebola worden getroffen. Het besluit heet inmiddels gekscherend de global gag rule, omdat zelfs het geven van informatie over abortus verboden is verklaard.

Met deze maatregel wordt hulp verhinderd die vrouwen over de hele wereld in staat stelt te werken aan de planning van gezonde gezinnen. Niet door abortus te propageren maar met programma’s voor contraceptie en evenwichtige gezinsplanning. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat iedereen zelf kan verzinnen. Zonder zulke steun daalt het aantal abortussen niet, het stijgt juist. En kunnen ongewenste zwangerschappen niet goedschiks worden afgebroken, onder verantwoorde medische omstandigheden, dan gebeurt dat kwaadschiks, met gruwelijke methoden.

De Nederlandse minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) kwam al snel met een antwoord. Haar boodschap aan Trump is: met alle respect, maar dat zijn we niet met u eens. Zo ga je niet om met vrouwen die voor hun welzijn afhankelijk van je zijn. Het goeie is dat Ploumen het niet liet bij een standpunt. Ze ging daadwerkelijk aan de slag om het onheil recht te breien dat de Amerikaanse president volgens haar aanricht. Daarvoor is ongeveer 600 miljoen dollar (562 miljoen euro) nodig. Naast bijval krijgt Ploumen nu toezeggingen, met bijdragen uit rijke landen maar ook uit Brazilië en Rwanda.

De Nederlandse minister gaf de Amerikaanse president het geëigende antwoord. Niet opspelen, geen grote woorden, geen moralisme, geen harde taal, maar het gewraakte besluit zakelijk afwijzen door het te ondergraven.

Nederland nam met deze reactie het voortouw. Goed voorbeeld doet volgen. Het valt te hopen dat andere landen zien dat het werkt en zich, als het even kan, bij gelegenheid precies zo opstellen.