Overleden

Mary Tyler Moore kreeg wereldfaam met haar eigen show

De Amerikaanse actrice en comédienne Mary Tyler Moore is woensdag op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Connecticut overleden. Zij verwierf in de jaren zestig wereldroem met haar rol als frisse huisvrouw Laura Petrie in de televisieserie The Dick Van Dyke Show. Later schitterde ze als beginnend feministe in haar eigen Mary Tyler Moore Show, waarin ze niet een huisvrouw maar een alleenstaande vrouw met een carrière was. Moore kreeg in 1981 een Oscarnominatie als beste actrice voor de film Ordinary People onder regie van Robert Redford. Gedurende haar carrière won ze zes Emmy’s, waaronder voor de televisiefilm Stolen Babies. Moore overleed in het bijzijn van haar derde man, Robert Levine, met wie ze meer dan dertig jaar getrouwd was. (NRC)