OM schikt met bouwbedrijven dakinstorting Twente-stadion

Met de schikking wordt een punt gezet achter de afwikkeling van het incident uit 2011. Er vielen twee doden toen het dak van het stadion instortte.

Het ingestorte dak van het stadion in Enschede
Het ingestorte dak van het stadion in Enschede Vincent Jannink/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een schikking getroffen met twee bedrijven voor het instorten van het dak van het stadion van FC Twente in juli 2011. Dat meldt het OM op haar website.

Tijdens werkzaamheden aan de Grolsch Veste kwam een deel van het dak naar beneden, waarbij negen zwaargewonden vielen en twee bouwvakkers omkwamen. De twee bedrijven die betrokken waren bij de werkzaamheden, bouwcombinatie De Grolsch Veste VOF en Voortman Staalbouw BV, betalen elk 50.000 euro. Ook storten ze allebei 75.000 euro in het Fonds Slachtofferhulp.

Lees ook: de reportage die NRC maakte in het stadion na het ongeval in 2011

De schikking is getroffen wegens het overtreden van de Arbowetgeving. De twee bedrijven zouden niet goed op de hoogte zijn geweest van de instabiele constructie waarmee gebouwd werd. Ook zou er onder andere geen goed toezicht zijn geweest en niet goed zijn gecommuniceerd, bleek uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er kan echter niet aangetoond worden dat specifieke personen hiervoor verantwoordelijk zijn door onzorgvuldig te hebben gehandeld. Twee leidinggevenden waren lange tijd wel verdachte, maar eerder in januari werd al bekend dat zij niet zullen worden vervolgd.

Slachtoffers

Volgens het OM zijn de slachtoffers tevreden met de schikking. Zij zouden blij zijn met “een vorm van straf”, en dus ook met de huidige maatregel. Ze hebben bovendien al schadevergoedingen gekregen van de verantwoordelijke bedrijven.