Naziroofkunst

Dr Oetker geeft Van Dyck terug aan erven Goudstikker

Dr Oetker, de Duitse producent van meel, muesli en pizzabodems, geeft een portret van Antony van Dyck terug aan de erven van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Het portret van Adriaen Hendriksz. Moens behoorde tot de werken die na de vlucht van Goudstikker voor de nazi’s in 1940 onder dwang werden verkocht en werd daarna verworven door Rijksmaarschalk Hermann Göring. Na de Tweede Wereldoorlog was het werk een van de honderden die werden teruggegeven aan de Nederlandse Staat. Die verkocht het aan een Londense kunsthandelaar. Rudolf August Oetker, eigenaar en directeur van het bedrijf, kocht het in 1956. Hij overleed in 2007. Vorig jaar stelde het bedrijf een onderzoeker aan om de herkomst van de de werken uit de collectie te achterhalen. (NRC)