Mislukte coup

Griekse Hoge Raad verbiedt uitlevering Turkse militairen

Acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep naar Griekenland zijn gevlucht, mogen niet worden uitgeleverd aan Turkije. Dat heeft de Griekse Hoge Raad donderdag bepaald.

De militairen wacht in Turkije mogelijk een oneerlijk proces, zo oordeelde de hoogste Griekse rechter. De Turkse aanklager heeft hierop een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de acht militairen. Volgens Turkije laat Griekenland het afweten bij de strijd tegen terrorisme en is het vonnis politiek gemotiveerd.

De militairen vluchtten na de mislukte coup van 15 juli per helikopter naar Noord-Griekenland en vroegen daar politiek asiel aan. Turkije vroeg Griekenland vervolgens om hun uitlevering.

De militairen zouden opdracht hebben gehad om de Turkse president Erdogan te ontvoeren uit zijn vakantiehuis in de badplaats Marmaris. Zij ontkennen dit.

De afgelopen weken lieten lagere Griekse rechtbanken zich niet eenduidig uit over het uitleveringsverzoek. Op 6 december oordeelde een Griekse rechtbank dat drie piloten moesten worden uitgeleverd, nadat de rechter een dag eerder had geoordeeld dat drie andere luchtmachtmilitairen niet mochten worden uitgeleverd. (Reuters)