Ministerie: plan basisinkomen Terneuzen strijdig met wet

Donderdagavond stemt de de gemeenteraad van Terneuzen over een experiment met een vorm van basisinkomen.

Foto: Pixabay

Het ministerie van Sociale Zaken is kritisch over het plan van de gemeente Terneuzen om te experimenteren met een basisinkomen. Begin deze week is contact gezocht met Terneuzen om het experiment te bespreken. Volgens het ministerie is het huidige voorstel strijdig met de Participatiewet.

Donderdagavond stemt de de gemeenteraad van Terneuzen over het experiment met twintig mensen die al drie jaar bijstand ontvangen. Zij ontvangen twee jaar lang een maandelijks basisinkomen of ‘gift’ van ongeveer 1.000 euro, plus 300 euro aan belastingcompensatie. Of het voorstel het haalt is nog onzeker, melden lokale media, omdat de gemeenteraad van Terneuzen verdeeld is over het plan in twee vrijwel gelijke kampen.

Lees ook: Het is weer hip om voor een basisinkomen te zijn

Strijdig

Toch heeft het ministerie begin deze week al contact opgenomen met de gemeente Terneuzen. Het voornemen van Terneuzen lijkt op basis van de informatie die het ministerie bezit wettelijk niet toegestaan, omdat ze een vervanging van de bijstand zou creëren buiten de Participatiewet om. Dat is volgens het ministerie geen gemeentelijke bevoegdheid, en dus zou Terneuzen met het basisinkomen in overtreding zijn. Wel geeft het aan graag met Terneuzen mee te willen meedenken over een aanpassing van het experiment, waardoor het wel binnen de grenzen van de wet zou vallen.

Verantwoordelijk wethouder in Terneuzen Cees Liefting benadrukt dat het contact met het ministerie prettig verloopt en dat hij goede hoop heeft tot een experiment te komen dat wel binnen de wet valt.

“Uiteindelijk gaat het ons erom mensen te helpen die vastgelopen zijn in het huidige systeem en tegen grote stress aanlopen, en te kijken of er geen manier kan worden gevonden deze mensen verlichting te bieden. Hoe het experiment er precies uit gaat zien is dan minder belangrijk. Vanavond stemt de gemeenteraad dan ook vooral over het principe om hiervoor een oplossing te vinden. Daarna gaan we verder kijken en praten met het ministerie.”

Liefting denkt niettemin dat ook het huidige plan binnen de Participatiewet valt, maar gelooft niet dat het op een botsing zal uitdraaien. Het ministerie wil niet vooruitlopen op eventuele stappen die ondernomen zullen worden als Terneuzen het huidige plan toch door zou zetten.