Klimaat

De Nederlandsche Bank: verdubbeling van groene investeringen nodig

Om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te kunnen voldoen, is een verdubbeling van investeringen in duurzame energie en energiebesparing nodig tot 2020. Daarna is een verdubbeling nodig voor 2030. Het grootste deel moet komen van de private sector. Dit maakte De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend. De investeringen moeten van zo’n 5 miljard euro per jaar naar 10 miljard per jaar tussen 2020 en 2040, een bedrag dat DNB baseert op onderzoek van adviesbureau McKinsey. Groene investeringen blijven volgens DNB vooral achter omdat de financiële prikkel ontbreekt. Schadelijke effecten van de uitstoot van CO2 worden onvoldoende doorberekend, aldus DNB. Ook is er geen duidelijke maatstaf voor duurzaamheid, waardoor geldschieters moeilijk een vergelijking kunnen maken. Verder zijn groene initiatieven veelal afhankelijk van investeerders die de gok durven wagen. Volgens DNB moet CO2 beter worden beprijsd. Voorstellen van de Europese Commissie voor hervormingen van het emissiehandelsysteem zijn „onvoldoende”, stelt DNB. Ook moet de overheid investeerders „meer zekerheid” bieden. (ANP)