Kerstreclame Jumbo wint Gouden Loeki

De supermarktketen volgt concurrent Albert Heijn op als winnaar van de reclameprijs.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Supermarktketen Jumbo heeft donderdagavond de Gouden Loeki gewonnen, de publieksprijs voor de beste tv-reclame van 2016. De winnende commercial was het filmpje ‘Helemaal Kerst met Jumbo’, gemaakt door reclamebureau Alfred International. Daarin draagt acteur Frank Lammers de kerstgedachte uit door op straat vreemden te helpen.

Vier van de tien reclames die meedongen naar de prijs waren van Jumbo. Het is de eerste keer dat de supermarktketen de Gouden Loeki wint. Vorig jaar pakte concurrent Albert Heijn de award, met de reclamespot waarin het personage van supermarktmanager meneer Van Dalen afscheid nam.

Even Apeldoorn bellen

De spot van Jumbo sluit aan bij een flinke rij Gouden Loeki-winnaars - de prijs bestaat sinds 1995. Commercials als ‘Bommetje’ van Melkunie, ‘Haai’ van de Gouden Gids en een paar ‘Even Apeldoorn bellen’-filmpjes gingen Jumbo’s kerstcommercial voor.

De winnaar van de Gouden Loeki wordt voor de helft bepaald door de stemmen die internetters konden uitbrengen op de site van de reclameprijs, en voor de helft door een publiekspanel van onderzoeksbureau Intomart GfK. Dat panel selecteerde eerder al de tien finalisten.