Griekse Hoge Raad verbiedt uitlevering Turkse militairen

Acht Turkse militairen vluchtten na de mislukte coup van 15 juli naar Griekenland. Ankara wil dat ze worden uitgeleverd.

De acht Turkse militairen donderdag bij aankomst bij de Griekse Hoge Raad.
De acht Turkse militairen donderdag bij aankomst bij de Griekse Hoge Raad. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

De acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep naar Griekenland vluchtten, mogen niet aan Ankara worden uitgeleverd. Dat heeft de Griekse Hoge Raad donderdag bepaald, meldt Reuters.

De militairen wacht in Turkije mogelijk een oneerlijk proces, zo oordeelde de hoogste Griekse rechter. De Turkse aanklager heeft hierop een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de acht militairen.

De militairen vluchtten na de mislukte coup van 15 juli per helikopter naar Noord-Griekenland en vroegen daar politiek asiel aan. Turkije verzocht Griekenland vervolgens de acht militairen uit te leveren: de militairen zouden opdracht hebben gekregen om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ontvoeren uit zijn vakantiehuis in de Turkse badplaats Marmaris. De militairen hebben dit altijd ontkend.

Lees ook het interview dat NRC publiceerde met de advocaat van de acht militairen: Griekse advocaat: ‘Politici willen zo snel mogelijk van Turkse coupverdachten af’

Eerdere oordelen rechtbank

De afgelopen weken lieten lagere Griekse rechtbanken zich niet eenduidig uit over het uitleveringsverzoek van Turkije. Op 6 december oordeelde een Griekse rechtbank dat drie piloten van het Turkse leger moesten worden uitgeleverd, nadat de rechter een dag eerder had geoordeeld dat drie andere luchtmachtmilitairen niet mochten worden uitgeleverd. Op 8 december wees de rechtbank vervolgens de uitlevering van de twee overgebleven militairen af.

De drie piloten moesten zich volgens de rechter voor een Turkse rechtbank verantwoorden voor onder meer betrokkenheid bij de coup en diefstal van een helikopter, niet voor een mogelijke aanslag op Erdogan. De piloten gingen tegen de uitspraak in beroep.