George Orwell

In wereld van alternatieve feiten leest iedereen opeens weer 1984

Everything faded into mist. The past was erased, the erasure forgotten, the lie became truth’, staat er in 1984 van George Orwell. De beroemde dystopische roman – waarin ‘Newspeak’ en ‘Minitrue’ bepalend zijn voor het presenteren van de nieuwe werkelijkheid, en de waarheid als verraad wordt gezien – is momenteel een bestseller in Amerika. Het kan toeval zijn, maar nadat dit weekend Trumps adviseur Kellyanne Conway het had over ‘alternatieve feiten’ steeg het boek op de bestellerslijst op Amazon.com. Sinds woensdag is het zelfs het best verkochte boek daar. Een verkoopstijging was al te zien na de uitverkiezing van Trump in november. De meeste exemplaren zijn verkocht in Amerika zelf. Uitgeverij Penguin liet deze week 75.000 exemplaren drukken, maakte CNN bekend. (NRC)