Roger Federer naar finale Australian Open

De Zwitser rekent in vijf sets af met landgenoot Stan Wawrinka: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3.

Foto: William West / AFP

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. Donderdag rekende de Zwitser in vijf sets af met zijn landgenoot Stan Wawrinka: (7-5,6-3,1-6,4-6,6-3). Het is de zesde keer dan Federer in de finale staat in Melbourne. Hij won het toernooi viermaal, voor het laatst in 2010.

Met Wawrinka, die het toernooi in 2014 won, trof de 35-jarige Federer donderdag een zware tegenstander in de Rod Laver Arena. De eerste twee sets gingen naar Federer, die profiteerde van missers van zijn opponent. Wawrinka liet zich in het begin van de derde set vervolgens behandelen door de fysiotherapeut vanwege knieklachten. Dat bleek een slimme beslissing: hij kwam terug en won de derde set met 6-1. Hij knokte zich helemaal terug in de wedstrijd in de vierde set, die hij met 6-4 won.

In de vijfde set brak Federer op 3-2 de service van Wawrinka, die een cruciale dubbele fout sloeg. Daarna speelde de ervaren Zwitser de wedstrijd uit. Federer neemt het zondag in de finale op tegen Rafael Nadal of Grigor Dimitrov, die vrijdag de andere halve finale spelen.

Lees ook: Wedergeboorte van koning van het tennis: Federer in finale Australian Open

Federer kon zijn geluk niet op na afloop:

“Ik had in mijn stoutste dromen niet verwacht dat ik dit jaar zover zou komen in Australië, en toch is het gelukt. Het is prachtig, ik ben zó blij.”

Lees ook: King Roger, opgeladen voor laatste toegift