EU-baan

Dijsselbloem wil termijn bij Eurogroep afmaken, ook als hij geen minister meer is

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil voorzitter blijven van de Eurogroep, het orgaan van ministers van Financiën van de eurolanden, als hij in een volgend kabinet geen minister meer zou zijn. Hij wil zijn termijn, die loopt tot medio januari 2018, afmaken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën na berichtgeving van persbureau ANP. Een hoge Europese functionaris liet woensdag weten dat Dijsselbloem moet aftreden als Eurogroepvoorzitter als hij geen minister meer is. Dat is op basis van een Europese werkafspraak uit 2008. Volgens Dijsselbloem kan deze regel echter worden aangepast. Zijn woordvoerder verwijst naar het EU-verdrag, waarin staat dat de Eurogroep haar voorzitter kiest voor tweeënhalf jaar. (NRC)