Dooi-ijs is mooi maar verraderlijk

Foto Anjo de Haan/Hollandse Hoogte

De ijsbaan is op donderdagmiddag nog even geopend, waarschijnlijk voorlopig voor het laatst. Het wordt minder koud, de vorst trekt weg. De kinderen van het oeroude Groningse wierdedorp (terpdorp) Ezinge grijpen hun kans en genieten nog even volop van het prachtige ijs. En dit alles tegen de achtergrond van de kerk van Ezinge, een protestantse kerk uit de dertiende eeuw. Hoe lang kun je nog veilig op dooiend ijs schaatsen? Volgens de website natuurijswijzer.nl is de lol er natuurlijk al af als er water op het ijs ligt. Maar de ijslaag kan nog best dik zijn. Een paar tips voor dooi-ijs: ga nooit alleen, ga nooit over diep water, neem altijd een veiligheidsuitrusting mee. En: realiseer je dat je andere schaatsers het idee kan geven dat het veilig is, maar dat je ze daarmee in gevaar kan brengen.