Belasting Almanak 2017

Iedereen leest
De Belasting Almanak 2017: wie er niet rijk van wordt, vindt er genoeg materiaal in voor een thriller, memoir of klassieker.

Betalen is voor de dommen, staat er in het voorwoord van de Belasting Almanak 2017. Dat is waar, besefte ik toen ik een blik wierp op het bonnetje van de boekhandel dat eruit rolde toen ik de almanak opensloeg. Het boek kostte maar liefst € 34,50, en dat terwijl het papier waarop het gedrukt is, lelijk en dun is. Bovendien stinkt het.

Dat laatste zegt echter niets: er schijnen ook veel kookboeken te zijn die stinken. Daarover kregen we bij de boekenredactie recentelijk een mailtje binnen. De afzender vroeg ons aandacht te besteden aan het stinkende kookboek in de hoop dat uitgevers er iets aan zouden doen. Hierbij dus het verzoek aan uitgevers: stop met het drukken van kookboeken die stinken

Genoeg over stank: grappen over geld en stinken zijn uitgekauwd, bovendien: de Belasting Almanak 2017 – die deze week verder klom in de CPNB bestseller top 60 naar plek 36 – is uniek en onvervangbaar. Het voorwoord getuigt van een brede blik op cultuur. Dat blijkt onder meer uit het motto van een telg uit een beroemde bankiersfamilie: Mayer Amschel Rothschild (1744-1812). ‘Onbekendheid met de belastingdienst bevrijdt je niet van de plicht tot belasting. Kennis van de belastingwet vaak wel’.

Wijze woorden

Op deze veelbelovende inzet wordt enkele alinea’s verder teruggekomen: ‘De woorden die aan dit voorwoord voorafgaan, zijn van de grondlegger van de bekende bankiersdynastie. Het zijn wijze woorden.’ Dat klinkt een beetje als ‘wij van wc-eend citeren een 250 jaar oude, maar nog steeds wijze wc-eend,’ maar goed, als je toch oude woorden citeert, laten het dan wijze woorden zijn.

Ook de advertentie van het Prins Bernhard Cultuurfonds op blz. 2 getuigt van een brede cultuur-historische (en financiële) betrokkenheid. Hoe je een gift aan het Prins Bernhard Cultuurfonds dan weer kan aftrekken van de belastingen is te vinden op blz. 203. Op die pagina worden ook instellingen genoemd waaraan giften niet aftrekbaar zijn. Die vijf vormen samen een geestige en opmerkelijke combinatie: ‘het Maharishi Vedesh Instituut (transcendente meditatie), Scientology, de Round Table, de Lions of een Rotaryclub.’ Een complot, zoveel is duidelijk.

Gevoel voor suspense valt de Belasting Almanak toch al niet te ontzeggen. Neem het kopje ‘vader van een natuurlijk kind’. Dat klinkt als een prachtige benaming voor de vader (Akela) van Mowgli, het wolvenjong uit Kiplings Jungleboek. Akela is door het twijfelachtige verleden van padvindervader Baden Powell toch al niet meer wat het geweest is, dus zo’n nieuwe benaming is zo gek nog niet. De wereld die achter ‘vader van een natuurlijk kind’ schuilt, moet bovendien wel een avontuurlijke zijn. De mededeling uit de almanak dat ‘een kind met leer- of opvoedingsproblemen kan gewoonlijk niet als „ziek” of „invalide” worden beschouwd’ kan daarbij een interessante plotlijn vormen.

De Belasting Almanak 2017: wie er niet rijk van wordt, vindt er genoeg materiaal in voor een thriller, memoir of klassieker.