AFM blundert met publicatie beleggingsgegevens

Verschillende speculaties op koersdalingen van bedrijven – zogenoemde short-producten – stonden dinsdag korte tijd online, meldt de Financial Times.

De beursvloer op Wall Street
De beursvloer op Wall Street Richard Drew/AP

De Autoriteit Financiële Markten heeft dinsdag korte tijd vertrouwelijke informatie over beleggers gepubliceerd. Het gaat om zogenoemde shortposities die te klein zijn om verplicht openbaar te worden gemaakt. Dat gebeurde toch voor korte tijd, meldt de Financial Times donderdag.

Shortposities zijn beleggingen die speculeren op koersdalingen van bepaalde aandelen. Dit soort beleggingen moeten sinds de financiële crisis openbaar worden gemaakt, maar alleen als ze meer dan 0,5 procent van de totale aandelen van het bedrijf waartegen gespeculeerd wordt betreffen. Volgens de FT houden juist veel beleggers daarom hun percentage precies onder dat plafond. Dat gebeurt om de concurrentie geen hints te geven, maar ook om niet aan bedrijven te laten merken dat er gespeculeerd wordt op slechte prestaties van dat bedrijf.

Lees ook: Hoe werkt dat eigenlijk, short gaan?

De grens van 0,5 procent was echter dinsdag niet genoeg. Zo was korte tijd te zien dat bijvoorbeeld de bekende investeerder George Soros tegen ING speculeert. Ook opvallend zijn enkele speculaties van het notoir gesloten Medallion-fonds tegen een aantal kleine Nederlandse bedrijven. De strategie van dit fonds wordt door investeerders nauwgezet gevolgd.

Lees ook: De lange arm van George Soros

Woedend

Volgens de FT zijn verschillende beheerders van fondsen waarvan informatie op straat lag woedend. Er worden echter geen bronnen genoemd. Volgens een woordvoerder van de AFM zijn er tot nu toe geen klachten binnengekomen van partijen die zich benadeeld voelen. De organisatie noemt het incident “betreurenswaardig” en zegt dat het gaat om een menselijke fout.

Shortbeleggingen werden de afgelopen twee jaar bekender bij het grote publiek toen de Hollywoodfilm The Big Short een grote hit werd en genomineerd werd voor een Oscar. In de film verdient een klein groepje beleggers grote bedragen aan de crisis van 2008, omdat ze gespeculeerd hebben op het instorten van de Amerikaanse economie.