Vredesoverleg Syrië

Toezicht op het staakt-het-vuren

Russische toestellen werpen maandag bommen op IS-doelen in Syrië.
Russische toestellen werpen maandag bommen op IS-doelen in Syrië. Foto Russisch ministerie van Defensie/AP

De tweedaagse vredesconferentie over Syrië in Kazachstan is dinsdag geëindigd met de plechtige verzekering van Rusland, Turkije en Iran dat ze gezamenlijk zullen toezien op de naleving van het staakt-het-vuren dat sinds eind vorige maand van kracht is. Noch de Syrische regering, noch de aanwezige vertegenwoordigers van de rebellen hebben de slotverklaring echter ondertekend. Terwijl de conferentie in hoofdstad Astana in volle gang was, werd er op veel plaatsen in Syrië nog gevochten, onder meer in Wadi Barada, ten noorden van Damascus. De bedoeling is dat het vredesberaad, onder auspiciën van de VN, begin februari in Genève zal worden voortgezet. (NRC)