Trumpblog

Mexico en Europese Unie versnellen onderhandelingen handelsverdrag

Vrijdag 20 januari werd Donald Trump officieel ingezworen als president van de Verenigde Staten. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees alles over de verkiezingen in onze special op nrc.nl/amerika2016.

Trump: Gebruik 'nucleaire optie' als Democraten Gorsuch blokkeren

Donald Trump is vóór het inzetten van de zogeheten 'nucleaire optie' als de Democraten in de senaat proberen om zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof te blokkeren. Dat zei hij op woensdag tegen de Amerikaanse pers. De 'nucleaire optie' betekent dat Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell een regel schrapt die het mogelijk maakt om de benoeming van een opperrechter op te houden door tijd te rekken met lange redevoeringen, een tactiek die de filibuster wordt genoemd.

Bij een filibuster zijn er zestig stemmen nodig om een aanstelling toch door te zetten. De Republikeinen hebben slechts 52 zetels in de Senaat.

Lees ook: Straks blijkt of Congres Trump beteugelt

Enkele jaren geleden maakten de Democraten zelf gebruik van de 'nucleaire optie' nadat Republikeinen in de senaat een filibuster gebruikten om de aanstelling van enkele ministers te vertragen. Mitch McConnell was daar toen een luidruchtig tegenstander van.

Republikeinen veranderen commissieregels voor stemming beoogde ministers Financiën en Gezondheidszorg

Steven Mnuchin, de beoogde minister van Financiën, en Tom Price, beoogde minister van Gezondheidszorg, zijn door de eerste stemronde bij de Senaatscommissies voor Financiën en Gezondheidszorg. De Republikeinen veranderden op woensdag de stemregels voor deze commissies en zetten daarmee de Democratische commissieleden buitenspel. Onder de nieuwe regels is het niet meer nodig dat Democratische leden van deze commissies aanwezig zijn als er over ministersposten wordt gestemd.

Op dinsdag wisten de Democraten nog te voorkomen dat er over Price en Mnuchin gestemd kon worden. Ze deden dat door de commissievergaderingen over de kandidaten te boycotten. Volgens de oude regels mocht er pas door een commissie gestemd worden als op zijn minst één vertegenwoordiger van beide partijen aanwezig is.

Na een stemming in de Senaatscommissie wordt er nog door de volledige Senaat over elke kandidaat gestemd.

Ook Jeff Sessions, de beoogde minister van Justitie, werd door de Senaatscommissie voor Justitie goedgekeurd. Op dinsdag wisten de Democraten ook die stemming nog op te houden door de tijd te rekken zodat er niet tot stemming kon worden overgegaan.

Mexico en Europese Unie versnellen onderhandelingen handelsverdrag

De onderhandelingen over het hervormen van het handelsverdrag tussen Mexico en de Europese Unie worden versneld. Dat zeggen de Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Mexicaanse minister van Economische Zaken Ildefonso Guajardo gezamelijk in een persverklaring. Ze maken zich zorgen om het toenemende protectionisme in de wereld.

"Gezamenlijk moeten we ons inzetten voor verdergaande samenwerking in de wereld. We zijn al ver met onze inspanningen om vrijhandel tussen beide partijen te bevorderen. We zullen nu het proces versnellen om er voor te zorgen dat we sneller de vruchten plukken van deze onderhandelingen."

Mexico onderhandelt sinds mei vorig jaar over het handelsverdrag uit 2000. Ze willen het verdrag moderniseren. De Europese Unie is de op twee na grootste handelspartner van Mexico, na de Verenigde Staten en China. De waarde van de handel tussen Mexico en de EU bedroeg in 2015 53 miljard euro.

Donald Trump heeft in het verleden regelmatig laten weten dat hij niet blij is met het vrijhandelsverdrag NAFTA tussen Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Hij wil binnenkort heronderhandelen.

Verenigde Arabische Emiraten verdedigen inreisverbod Trump

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft woensdag het inreisverbod van Trump verdedigd. Hij verkondigde dat de Verenigde Staten "het recht heeft om een soevereine beslissing te nemen op het gebied van immigratie”.

Met deze steunbetuiging is de Arabische federatie het eerste islamitische land dat niet onder het inreisverbod valt, dat een verklaring geeft . Turkije, Saudi-Arabië en Egypte hebben nog niet gereageerd.

Minister Abdullah bin Zayed Al Nahyan zegt te geloven dat het decreet van Trump niet gebaseerd is op religie. Hij verklaart dat de zeven landen waarvoor het verbod wel geldt “structurele problemen” hebben.

Al Nahyan wijst er in zijn verklaring op dat het decreet niet geldt voor landen met een grote moslimmeerderheid, zoals de VAE. De verklaring sterkt daarom de Amerikaanse regering in haar argument dat het decreet niet specifiek gericht is op moslims.

De federatie is een hechte bondgenoot van de Verenigde Staten. Voor Arabische olielanden is Amerika de grootste exportmarkt. AP benadrukt dat de VAE commerciële banden met Trump hebben.

Het land zit ook in de internationale coalitie tegen Islamitische Staat en huist een centrum dat in samenwerking met Amerika online extremistische propaganda tegengaat.

Twitter-account vergelijkt decretenregen met kindertekeningen

Sommigen kunnen het zich nog maar moeilijk voorstellen dat iemand als de politiek onervaren Donald Trump in het Witte Huis decreet na decreet ondertekent en zo de Verenigde Staten regeert. Begrijpt hij eigenlijk wel wat hij doet?

Een nieuw Twitter-account lijkt te beantwoorden aan deze twijfel. @TrumpDraws heeft slechts zes tweets verstuurd, maar nu al 140.000 volgers verzameld.

Elke tweet bestaat uit hetzelfde gifje van Trump, waarin het decreet dat Trump omhoog houdt is vervangen door een tekening van een klein kind:

dinosar pic.twitter.com/R629EU9WDh

— Trump Draws (@TrumpDraws) 1 februari 2017

me pic.twitter.com/R64NwAYGKu

— Trump Draws (@TrumpDraws) 31 januari 2017

De grap lijkt op het filmpje dat zich deze maand verspreidde, waarin dankbaar gebruik werd gemaakt van de hevige handgebaren van Trump:

De eigenaar van @TrumpDraws is een kunstenaar uit Los Angeles, schrijft New York Magazine, maar hij of zij wil verder anoniem blijven.

Vier staten klagen Amerikaanse regering aan om inreisverbod

Vier Amerikaanse staten hebben dinsdag het Witte Huis aangeklaagd in een poging Trump's inreisverbod voor zeven voornamelijk islamitische landen tegen te gaan. De staten Washington, New York, Virginia en Massachusetts oordelen dat het decreet ongrondwettelijk is en dat religieuze vrijheid ermee in het geding komt.

Washington zette maandag de eerste stap en diende een klacht in bij het Amerikaanse gerechtshof. Op dinsdag volgde de staat New York. De minister van justitie van New York Eric Schneiderman noemde het decreet afgelopen vrijdag al "onconstitutioneel, onwettelijk en fundamenteel on-Amerikaans".

Later op dinsdag volgde de staat Virginia. Dat begon een federale rechtszaak om twee mannen uit Jemen die op het vliegveld Dulles in Virginia, ondanks een geldige verblijfsvergunning waren tegengehouden. Met de rechtszaak willen de aanklagers van de staat de immigratierechten van de twee broers herstellen en de rechten van zestig anderen met eenzelfde situatie.

De staat Massachusetts voegde zich als laatste dinsdag bij de staten die het decreet bevechten. Het steunt een rechtszaak van het gerechtshof in Boston. Deze voorkwam dat twee Iraanse professoren het land niet in konden.

Individuele buitenlanders begonnen ook al rechtszaken tegen het decreet dat vrijdag door president Trump werd verkondigd. Zij zaten dit weekend vast op vliegvelden in Amerika of werden al voor hun vlucht tegengehouden. Zo werd al een rechtszaak aangespannen door een Libische student in de staat Colorado en een Iraanse vader van drie kinderen die in Illinois wonen.

900 medewerkers van ministerie van Buitenlandse Zaken tekenen tegen reisverbod

900 ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een intern documenten getekend waarin ze hun onvrede uiten over het reisverbod dat Trump voor vluchtelingen en inwoners van een aantal landen heeft ingesteld. Het memorandum zou zijn voorgelegd aan de top van het ministerie.

Officieel is hier niks over bekendgemaakt, maar Reuters meldt dat woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer zei dat hij het document kent. Hij voegde toe dat diplomaten moeten kiezen of ze met Trumps beleid meedoen, "anders kunnen ze vertrekken". Op het ministerie zijn in totaal rond de 11.000 mensen in dienst.

Er ontstond al eerder onrust onder diplomaten in verschillende ambassades van de VS nadat Trump zijn verbod instelde. Zij vreesden toen dat het de positie van de VS in het buitenland in gevaar bracht.

Met dubbele nationaliteit toch VS in; 872 vluchtelingen alsnog toegelaten

Het hoofd van de Amerikaanse douane en grensbewaking Kevin McAleenan heeft tijdens een persconferentie gezegd dat mensen met twee paspoorten, waarvan eentje van een van de landen uit het decreet, de VS gewoon in mogen. Daarmee komt een einde aan de verwarring over het lot van mensen uit de zeven landen die niet meer de VS in mogen die ook een ander paspoort hebben.

Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag al voor de persconferentie weten dat mensen met een dubbel paspoort gewoon de VS in mogen. Inmiddels is dit ook op de website van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam aangepast. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar reisadvies hier nog niet op aangepast. Dat waarschuwt houders van een dubbel paspoort nog altijd.

McAleenan zei verder dat 872 vluchtelingen die deze week de VS bereiken alsnog het land in mogen. Daarbij wordt volgens AP gebruik gemaakt van een speciale clausule uit het decreet van Trump. Daarin staat dat als vluchtelingen al klaar stonden om te reizen en dat als ze bij geen vertrek in “zware omstandigheden” terecht zouden komen, ze alsnog naar de VS mogen komen.

Volgens McAleenan gebeurt dit in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei verder dat de communicatie over het decreet tussen de verschillende overheden niet altijd helder is geweest, maar dat de douane “snel gereageerd” heeft toen het decreet werd uitgevaardigd. Tot nu toe zouden 721 mensen de VS niet hebben mogen betreden.

Ontslagen minister in 2015: het is mijn plicht om in te grijpen

Zou minister van Justitie Sally Yates bij haar ontslag op dinsdag nog even hebben teruggedacht aan de dag van haar aanstelling? Ze werd op die dag onder vuur genomen door Jeff Sessions, destijds senator en nu de verwachte nieuwe minister van Justitie. Zou Yates weigeren als de president een onacceptabel verzoek deed, wilde Sessions weten.

De nu 56-jarige Yates antwoordde daarop:

“Senator, ik geloof dat de minister van Financiën of zijn plaatsvervanger ertoe verplicht is om de wet en de grondwet te volgen en een onafhankelijk juridisch advies aan de president te geven.”

De beelden van het verhoor van Yates – nog benoemd door president Obama – gaat dinsdag in sneltreinvaart over het internet. Uitermate wrang is het advies dat Sessions haar die dag op het hart drukt. “Je moet oppassen, want mensen gaan je om dingen vragen en jij moet dan weigeren”, aldus de toenmalige senator.

This 2015 conversation between Jeff Sessions and Sally Yates is going viral after she was fired by President Trump. pic.twitter.com/YNPf7MiO4W

— Al Jazeera English (@AJEnglish) January 31, 2017

Dinsdagochtend werd bekend dat president Trump zijn tijdelijke minister van Justitie had ontslagen omdat ze had laten weten het inreisverbod niet te zullen verdedigen voor de rechtbank. Yates had ook al haar advocaten opgedragen niets te doen ten behoeve van het presidentiële decreet van Trump. Yates zou aanvankelijk aanblijven als minister totdat het Amerikaanse Congres de benoeming van Sessions goedkeurt.

Kabinet schort onderhandelingen over controleposten op vanwege inreisverbod

Onderhandelingen over het instellen van controleposten van de Amerikaanse douane op Schiphol, zogeheten preclearance, worden als gevolg van het inreisverbod dat Donald Trump vrijdag instelde opgeschort. Dat antwoordde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.

In december meldde premier Mark Rutte dat Nederland met de Verenigde Staten onderhandelt over Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol, zoals die ook in Ierland en Canada aanwezig zijn. Bij aankomst in de Verenigde Staten hoeven reizigers dan niet meer door de douane. Destijds verwachtte de premier dat de onderhandelingen twee jaar zouden kunnen duren. In reactie op het inreisverbod van Trump worden de onderhandelingen nu stopgezet.

Het kabinet kreeg van meerdere Kamerleden dinsdag kritiek op de te milde reactie op het inreisverbod. Minister Koenders wees die kritiek van de hand, door te benadrukken dat het kabinet de afgelopen dagen op meerdere manieren haar verontwaardiging over de maatregel heeft duidelijk gemaakt.

Adviseur Trump: Duitsland buit VS uit met goedkope euro

Duitsland gebruikt de “zwaar ondergewaardeerde” euro om andere eurolanden en de Verenigde Staten “uit te buiten” in de onderlinge handel. Dat zei Peter Navarro, voorzitter van de nieuwe handelscommissie van Trump, dinsdag in gesprek met Financial Times. Duitsland vormt een belangrijk obstakel in de onderhandelingen over een handelsverdrag met de EU, aldus Navarro.

Door de goedkope euro heeft Duitsland een goede handelspositie ten opzichte van andere landen: producten van Duitse bodem zijn momenteel relatief goedkoop. Dat leidt volgens Navarro tot een “structurele onbalans”: Duitsland exporteert veel meer dan het importeert, zowel naar andere EU-landen als naar de VS.

De belangrijke handelsadviseur van Trump vindt dat Duitsland de euro in feite gebruikt als een “impliciete Duitse mark”. Ook meent hij dat de onderhandelingen over TTIP, het handelsverdrag tussen de VS en de EU, feitelijk al zijn mislukt met het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hij zegt daarover tegen de Britse zakenkrant:

“De Brexit heeft TTIP de das omgedaan aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, nog voordat Donald Trump verkozen werd. Ik zie TTIP persoonlijk vooral als een multilateraal verdrag (tussen meerdere staten, red.) met tal van verschillende landen onder een ‘dakje’. […] Het is een multilateraal verdrag verkleed in een bilateraal jasje.”

'Chaos ideaal voor Bannon'

Het is chaos in de VS sinds Donald Trump zijn inreisverbod per presidentieel decreet heeft afgevaardigd. Niemand weet in hoeverre zijn verbod juridisch geldig is en dus is onduidelijk wie wel, en wie niet tot de VS mag worden toegelaten. In die hectische situatie is er één iemand die uitzonderlijk goed gedijt: Trumps belangrijkste strateeg Steve Bannon. Het inreisverbod draagt zijn handtekening.

Bannon, mede-oprichter van de conservatieve en alt-right-steunende website Breitbart, zit sinds deze week ook vast in de Nationale Veiligheidsraad, maakte het Witte Huis bekend. Een intieme kring van de president waarin zaken van nationale veiligheid worden besproken. Het is het zoveelste signaal dat Bannon de lieveling is van president Trump. Zo schreef hij Trumps inauguratiespeech en bedacht hij de 'Crooked Hillary'-campagne.

Dat Bannon zo effectief is, komt omdat hij inspeelt op de woede van mensen. Provoceren is zijn tweede natuur, en hij is maar op één ding uit: macht.

Lees ook: Trumps strateeg gedijt bij chaos en verwarring

Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie

President Trump heeft zijn minister van Justitie Sally Yates ontslagen, nadat zij liet weten zijn inreisverbod niet te zullen verdedigen voor de rechtbank. Yates had ook al haar advocaten opgedragen niets te doen ten behoeve van het presidentiële decreet van Trump.

Yates was de tijdelijke opvolger van Loretta Lynch en was de door Obama benoemde tussenpaus totdat de Senaat de benoeming van Trumps kandidaat voor het ministerie van Justitie, Jeff Sessions, bevestigde. Yates wordt nu vervangen door een door Trump benoemde tijdelijke kandidaat, Dana Boente. Hij was daarvoor aanklager namens de staat Virginia.

Lees ook: Trump ontslaat minister van Justitie

Column: ‘Trumps inreisverbod versterkt niet het veiligheidsgevoel maar de angst’

We bestrijden de anti-democraat die van buiten komt. Maar wat als ineens blijkt dat hij aan terrein wint binnen onze westerse maatschappij? Wat als politici hier de methode van uitsluiting die de vijand hanteert ook gebruiken? Dat vraagt Lamyae Aharouay zich af in haar column 'Trumps inreisverbod versterkt niet het veiligheidsgevoel maar de angst'

"Het is ongepast om vergelijkingen te maken met de Tweede Wereldoorlog. Ik wil de huidige tijdgeest ook niet met die van destijds vergelijken. Maar de tijd waarin we nu leven, doet wel sterk denken aan de aanloop naar de oorlog en aan de jaren die onze geschiedenis zo diepzwart kleurden."

Lees hier Aharouays column: ‘Trumps inreisverbod versterkt niet het veiligheidsgevoel maar de angst’

Hoe gaat de luchtvaartindustrie om met het decreet?

Wat doe je als luchtvaartmaatschappij wanneer opeens een deel van je personeel niet naar de VS mag? Het gebeurde bij Emirates dit weekend, dat plotseling op zoek moest naar vervanging op sommige vluchten.

En dat is nog maar één van de complicaties die optreedt wanneer reizigers geweigerd worden. Zo moeten maatschappijen ook een boete betalen van gemiddeld 3.500 euro als ze iemand vervoeren die het land niet in mag. De luchtvaartindustrie worstelt met het decreet van Trump, schrijft transportredacteur Mark Duursma:

Lees ook: Maatschappijen niet gelukkig met extra verplichtingen door decreet

Obama: Amerikaanse waarden staan op het spel

Trump is nog geen tien dagen president of Obama spreekt zich al uit tegen het nieuwe beleid. Zijn woordvoerder heeft aan Politico laten weten dat de voormalige president het "fundamenteel oneens is met het discrimineren op basis van geloof of religie". Volgens Obama staan "Amerikaanse waarden" op het spel en is hij daarom blij met de protesten die door heel het land plaatsvinden. De woordvoerder benadrukte volgens Politico wel dat Obama zich altijd al uitgesproken heeft tegen een mogelijk verbod voor moslims om de VS te betreden.

Obama gaf in een laatste persconferentie vlak voor zijn aftreden aan dat hij niet stil zou blijven als er naar zijn gevoel Amerikaanse waarden op het spel staan, ook al laten voormalige presidenten en presidenten elkaar doorgaans met rust. Obama lijkt nu dus al gelijk de noodzaak te zien om iets te zeggen.

Premier Netanyahu in februari naar Washington

De Israelische premier Benjamin Netanyahu is de tweede buitenlandse regeringsleider die Trump na zijn aantreden zal ontmoeten. Het bezoek staat voor 15 februari op de rol, meldt het Witte Huis maandag.

Tijdens de ontmoeting zullen "verschillende veiligheidskwesties" worden besproken, stelt woordvoerder Sean Spicer.

"Onze relatie met de enige democratie in het Midden Oosten is cruciaal voor de veiligheid van beide naties, en de president ziet ernaar uit om met de premier van mening te wisselen over samenwerking op technologisch, strategisch en militair gebied."

Volgens Netanyahu zullen ook mogelijke nieuwe sancties tegen Iran op de agenda staan:

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu בפגישתי הקרובה עם הנשיא טראמפ אני מתכוון להעלות את חידוש הסנקציות נגד איראן בהקשר זה ובהקשרים אחרים. אסור שהתוקפנות האיראנית תישאר ללא מענה

Bekijk de gehele persbriefing van Spicer:

Procureur-generaal Washington doet aangifte vanwege inreisverbod Trump

Bob Ferguson, de procureur-generaal van de staat Washington, heeft maandag aangifte gedaan vanwege het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump vrijdagmiddag uitvaardigde. Dat meldt persbureau Reuters. Het is de eerste staat die het omstreden decreet aanvecht.

Ferguson zei dat al het papierwerk is ingeleverd en dat techreuzen Amazon en Expedia de aangifte steunen. Hij wil in het federale hof in Seattle afdwingen dat de maatregel tijdelijk wordt opgeschort. Daarna hoopt hij dat een rechter het inreisverbod ongrondwettelijk verklaart.

Lees ook: Procureur-generaal Washington doet aangifte vanwege inreisverbod Trump

Pentagon gaat lijst opstellen van Irakezen die met Amerikaanse leger vechten

Het Pentagon is een lijst aan het opstellen van Irakezen die met het Amerikaanse leger hebben samengewerkt. Dit zodat zij bekend zijn bij de autoriteiten die het inreisverbod van president Trump uitvoeren. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag laten weten, meldt persbureau Reuters.

De maatregel, die vrijdag van kracht werd, riep een hoop woede op in Irak. In dat land zijn zo'n vijfduizend Amerikaanse militairen gelegerd die met Iraakse en Koerdische troepen strijden tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

Maandag keurde het Iraakse parlement "tegenmaatregelen" goed. Door de maatregelen kunnen Amerikanen Irak niet of moeilijker in. Het is nog niet bekend in hoeverre het beleid de inzet van Amerikaanse militairen in de strijd tegen IS zal beïnvloeden.

Vijf vragen over Trumps inreisverbod

Met zijn presidentiële decreet, dat de immigratie uit zeven overwegend islamitische landen tijdelijk aan banden legt, heeft Donald Trump veel onrust maar vooral ook verwarring gezaaid. Mogen greencardhouders nu wel of niet de VS in? En hoe zit het met mensen met een dubbele nationaliteit?

Er leven nog veel vragen over het immigratiedecreet dat de Amerikaanse president vrijdagavond tekende, maar de antwoorden worden ook duidelijk. NRC zet er vijf op een rij.

Lees hier het artikel: Vijf vragen over Trumps inreisverbod

Trump: voor elke nieuwe wet twee oude wetten afschaffen

Donald Trump gaat ook maandag gewoon verder met het ondertekenen van decreten. Zo bevestigde hij zojuist op Twitter dat hij zijn handtekening heeft gezet onder een decreet dat de bureaucratie in Washington moet aanpakken. De president wil snoeien in het aantal federale wetten door voor elke nieuwe wet die wordt ingevoerd, er twee af te schaffen.

Het is de bedoeling dat federale instellingen voorstellen gaan doen voor te schrappen wetten, waarna het Witte Huis zijn uiteindelijke oordeel moet geven over de voorstellen. Trump noemt de maatregel in een reactie "the biggest such act that our country has ever seen".

Trump signs new executive order: “We have to knock out two regulations for every new regulation” https://t.co/d1RGYmgCzB

— NBC News (@NBCNews) January 30, 2017

Bovendien komt er op jaarbasis een maximum aan de kosten voor nieuwe wetgeving. Met de maatregel lost Trump een van zijn campagnebeloftes in waarin hij beloofde de federale bureaucratie in te perken omdat ze nadelig zijn voor Amerikaanse bedrijven. Republikeinen zijn van oudsher voorstander van een kleine overheid en veel vrijheid voor de burgers.

Trump komt dinsdagavond met nominatie Hooggerechtshof

President Trump heeft maandagmiddag op Twitter aangekondigd dat hij dinsdagavond om 20 uur lokale tijd zijn nominatie voor het Hooggerechtshof bekend zal maken. Dat komt neer op twee uur 's nachts Nederlandse tijd. Eerder had Trump aangekondigd pas op donderdag bekend te maken wie hij zou nomineren.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have made my decision on who I will nominate for The United States Supreme Court. It will be announced live on Tuesday at 8:00 P.M. (W.H.)

Volgens persbureau AP heeft Trump niet lang na zijn twitterbericht bij een ontbijt met enkele directeuren van kleine bedrijven gezegd dat het om een "ongelofelijk gerespecteerd" persoon zal gaan.

Op dit moment telt het Amerikaanse Hooggerechtshof maar acht leden, nadat vorig jaar Antonin Scalia overleed. Obama droeg toen Merrick Garland voor, maar de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell weigerde die keuze te behandelen. Garland stond bekend als een progressieve rechter; Trump zal nu vrijwel zeker een conservatieve rechter kiezen. Afgelopen vrijdag zei hij al dat hij verwachtte dat Christenen zijn keuze zouden waarderen.

Na de aankondiging van Trump stemt de Senaat over de benoeming. De Republikeinen hebben daar een meerderheid (52 tegen 48), maar de Democraten kunnen eventueel de procedure proberen te hinderen door bijvoorbeeld een filibuster te starten: zo lang spreken in de Senaat dat de benoeming niet rondkomt. Die impasse kan alleen doorbroken worden als de Republikeinen zestig vóór-stemmers weten te vinden.

Bent u getroffen door Trumps inreisverbod?

Predident Trump vaardigde dit weekend een decreet uit dat reizigers uit zeven overwegend islamitische landen (Syrië, Irak, Iran, Somalië, Libië, Soedan en Jemen) de toegang tot de VS ontzegt.

NRC is benieuwd naar de ervaringen van mensen die zelf met het inreisverbod te maken hebben, of mensen in hun directe omgeving kennen die door de maatregel zijn getroffen. Deel uw ervaringen hier.

Meerderheid Kamer voor hoorzitting over inreisverbod Trump

Een Kamermeerderheid wil een hoorzitting over het inreisverbod dat president Trump heeft ingesteld voor burgers uit zeven moslimlanden. Dat meldt persbureau ANP. Bij de hoorzitting willen de parlementsleden vragen stellen aan de KLM, de Koninklijke Marechaussee en een deskundige op het gebied van volkenrecht.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Samen met collega @jesseklaver hoorzitting aangevraagd inzake gevolgen voor Nederland van #muslimban #Trump. https://t.co/Utv0VplVgw

D66 en GroenLinks deden zondag een oproep voor de hoorzitting, die sindsdien is gesteund door de PvdA, CDA, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Groep Kuzu/Öztürk en onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein.

Bezoek Trump aan Verenigd Koninkrijk gaat door ondanks petitie

Een petitie die opriep om president Donald Trump de toegang tot het Verenigd Koninkrijk te ontzeggen bij zijn eerste staatsbezoek heeft niet het beoogde doel gehaald. Al ruim 1,1 miljoen mensen tekenden de petitie, maar het bezoek gaat volgens een woordvoerder van de Britse premier Theresa May gewoon door.

"Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een zeer sterke en hechte relatie en het is goed dat wij blijven samenwerken", vervolgde de woordvoerder. Wel herhaalde de zegsman dat Londen een tegenstander is van het vrijdag door Trump afgekondigde inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden.

Als een petitie meer dan 100.000 handtekeningen heeft, moet die door Downing Street in behandeling worden genomen. De petitie was de op een na populairste op de website. Alleen een ander initiatief dat na het Brexit-referendum opriep tot een tweede volksraadpleging haalde meer ondertekeningen.

EU onderzoekt inreisverbod VS

De Europese Unie doet onderzoek naar de gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden voor EU-burgers. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag gezegd. "In de Europese Unie discrimineren wij niet op basis van nationaliteit, ras of geloof", aldus de zegsman.

In the European Union we do not discriminate on the basis of nationality, race or religion. pic.twitter.com/m8EalMijfF

— European Commission (@EU_Commission) 30 januari 2017

De woordvoerder zei verder dat de Commissie "tegenstrijdige berichten" ontvangt over of het inreisverbod ook EU-burgers treft die ook de nationaliteit van een van de zeven landen in kwestie hebben. Het onderzoek moet hier duidelijkheid over scheppen.

De Amerikaanse ambassade in Berlijn liet maandag weten dat er geen visa voor de VS worden verstrekt aan burgers uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen. Dat geldt ook voor mensen die daarnaast nog een andere nationaliteit hebben.

Ook in Irak werd maandag op het inreisverbod gereageerd. Daar keurde het parlement "tegenmaatregelen" goed, meldt persbureau AP. Door de maatregelen kunnen Amerikanen Irak niet of moeilijker in. Het is nog niet bekend in hoeverre het beleid de inzet van Amerikaanse militairen in de strijd tegen IS zal beïnvloeden.

Trump verdedigt inreisverbod: Obama deed hetzelfde in 2011

"Obama deed in 2011 hetzelfde door visa voor Irakezen zes maanden stil te leggen." Dat is de reactie van president Trump op de kritiek op zijn ingestelde inreisverbod van vorige week. Klopt dat? The Washington Post factcheckt het.

In 2011 besloot Obama, in reactie op een ontdekking dat twee Iraakse vluchtelingen betrokken waren bij het maken van bommen om Amerikaanse troepen in Irak te bombarderen, dat alle verstrekte verblijfsstatussen aan Irakezen nogmaals bekeken moesten worden. Daarnaast kwamen nieuwe screeningsprocedures die ervoor zorgden dat de beoordeling van aanvragen langer duurde.

Obama reageerde hiermee op een concrete dreiging. Trump reageert met het inreisverbod niet op een concrete dreiging. Daarnaast, schrijft The Washington Post, heeft Obama de beoordeling van asielaanvragen nooit stopgezet. Er werden nog altijd aanvragen goedgekeurd. Ook mochten Irakezen wel in- en uitreizen.

De claim van de nieuwe president wordt beoordeeld als 'half waar'.

Greencard-houders toch niet geweerd

Minister John F. Kelly van Binnenlandse Veiligheid heeft een belangrijk onderdeel van het immigratiedecreet van Trump versoepeld. Greencard-houders uit de zeven moslimlanden met een voorlopig inreisverbod mogen toch wel de VS in. Een Green Card is een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Volgens Kelly is het van 'nationaal belang' dat alle permanente bewoners van de VS naar binnen kunnen.

Zaterdag had zijn ministerie na alle verwarring die was ontstaan juist nog bevestigd dat de ban voor mensen uit zeven moslimlanden ook gold voor houders van een Green Card.

Volgens CNN was het ministerie van Binnenlandse Veiligheid pas vlak voor het tekenen van het decreet afgelopen vrijdag op de hoogte gesteld van de inhoud ervan. Het ministerie zou gelijk al hebben gewild dat een uitzondering werd gemaakt voor Greencard-houders maar werd daarin teruggefloten door Witte Huis-adviseurs Stephen Miller en Steve Bannon.

Recordaantal handtekeningen tegen Brits staatsbezoek Trump

Een petitie die een staatsbezoek van president Donald Trump aan koningin Elizabeth moet voorkomen is in een dag tijd al meer dan 750.000 keer ondertekend. Een record.

Daarom moet het Britse parlement de petitie binnenkort behandelen. Volgens de regels moet het Lagerhuis de petitie in behandeling vanaf 100.000 handtekeningen. De petitie is zondag online gekomen.

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

De Britse premier Theresa May zei afgelopen vrijdag tijdens haar bezoek aan Washington dat koningin Elizabeth Trump heeft uitgenodigd voor een bezoek komende zomer.

Trump zegt mee te leven met Syriërs in 'verschrikkelijke humanitaire crisis'

Terwijl er overal in de VS wordt geprotesteerd tegen het decreet waarmee president Trump voorlopig vluchtelingen en mensen uit zeven moslimlanden wil weren en ook procureurs-generaals uit zestien verschillende staten zich tegen de maatregelen keren, schrijft Donald Trump in een zojuist geplaatste Facebook-post dat hij 'meeleeft met de mensen in de verschrikkelijke humanitaire crisis in Syrië, maar dat het beschermen van de Verenigde Staten altijd de hoogste prioriteit heeft'. Als president zal hij 'wel altijd manieren zoeken om mensen die lijden te helpen.'

Trump benadrukt daarbij nog eens dat als over 90 dagen het nieuwe veiligheidsbeleid is vastgesteld en ingevoerd er aan alle landen weer visa verstrekt zullen worden.

Bron: Facebook

Trump wijst er verder op dat de zeven landen die voorlopig geen visa krijgen door de regering van Obama zijn aangewezen als thuishavens van terrorisme. Hij vergelijkt zijn beleid met dat van Obama die in 2011 zes maanden visa weigerde voor vluchtelingen uit Irak.

Trump: maatregel niet specifiek gericht tegen moslims

Na alle scherpe kritiek op het inreisverbod heeft Donald Trump ook gereageerd. In een verklaring stelt hij dat het verbod niet specifiek is gericht op moslims.

"Dit gaat niet over religie- het gaat over terreur en ons land veilighouden. Er zijn meer dan veertig landen in de wereld waar de meerderheid van de bevolking moslim is en zij worden niet getroffen door deze maatregel".

Het zijn mensen afkomstig uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen die getroffen worden door dit beleid. Volgens Trump kunnen zij na negentig dagen, nadat er grondige veiligheidscheck is gedaan, weer visa ontvangen.

Voor de bekende Iraanse filmmaker Asghar Farhadi is dit beleid van Trump reden om niet naar de Verenigde Staten af te reizen. Ook al wordt er voor hem een uitzondering gemaakt, zo meldt The New York Times. Farhadi is met zijn film Salesman genomineerd voor een Academy Award in de categorie beste buitenlandse film en was uitgenodigd voor de ceremonie van 26 februari in Los Angeles. De Iraanse actrice Taraneh Alidoosti, hoofdrolspeelster in Salesman, liet eerder al weten dat ze af zag van de reis naar de VS.

Scherp commentaar van Zakaria over inreisverbod

In een filmpje van nog geen drie minuten maakt CNN-commentator en publicist Fareed Zakaria gehakt van het Amerikaanse inreisverbod. Het besluit van president Donald Trump om geen visum meer te verstrekken aan mensen afkomstig uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen heeft geen enkele grond, zo toont hij aan.

Twitter avatar CNN CNN Fareed Zakaria gives his take on President Trump's executive order. https://t.co/vkJugrPG6t

Inwoners uit deze landen hebben in de periode 1975 tot 2015 geen enkele aanslag uitgevoerd op Amerikaanse bodem waarbij slachtoffers zijn gevallen. Terwijl inwoners uit Saudi-Arabië verantwoordelijk zijn voor 2.369 slachtoffers, maar dit land staat niet op de lijst. Ook inwoners uit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten worden niet getroffen door het besluit van Trump.

Er is dus geen duidelijk reden om inwoners uit deze landen te treffen. Wat is dan de achterliggende reden? Volgens Zakaria heeft het vooral te maken met Trump's strategie om angst aan te wakkeren en zichzelf neer te zetten als hoeder van de nationale veiligheid.

Actievoerders komen samen voor het Witte Huis

Voor het Witte Huis zijn ook actievoerders samengekomen om te demonstreren tegen het inreisverbod. NRC-correspondent Guus Valk is ter plaatste en twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ook Amsterdam is aanwezig. https://t.co/REggNfLw14
Twitter avatar apjvalk Guus Valk White House, Washington DC https://t.co/WmffyA7PAo

Actievoerders bij Schiphol om inreisverbod

Tientallen mensen verzamelden zich zondagavond voor de ingang van Schiphol. Met borden met daarop teksten als "Trump psychopaat" en "Stop Trump en Wilders" demonstreerden de betogers tegen het inreisverbod dat Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven moslimlanden.

Wereldwijd wordt aan mensen afkomstig uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen voor een periode van 30 dagen geen visum meer verstrekt. Voor vluchtelingen uit deze landen geldt daarnaast een ban van 120 dagen. Voor vluchtelingen uit Syrië geldt de maatregel zelfs voor een onbepaalde tijd.

Ook de KLM heeft zondag opnieuw mensen verteld dat ze niet mee mochten op vluchten richting de VS. Een woordvoerster van de KLM zei zondag dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt, aldus persbureau ANP.

Foto Alexander Schippers / ANP

'Amerikanen minder veilig wegens Trumps decreet'

Het besluit van Trump om burgers afkomstig uit zeven overwegend islamitische landen te weren, maakt Amerikaanse burgers minder humaan en bovendien zouden ze meer gevaar lopen. Dat zei Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, zondag, zo schrijft persbureau Reuters.

Lees ook: Plotseling is het land van vrijheid een gevaar geworden

Daarnaast zei de leider van de Democraten dat 42 mensen die de toegang tot de VS geweigerd werd, alsnog toegelaten worden tot het land. Schumer stelt dat de Democraten met een wet zullen komen die het decreet van Trump terug zal draaien.

Honderdduizenden Britten willen Trump niet op bezoek

Zelfs de Britse premier Teresa May, die Trump tamelijk goed gezind is, zag zich na een dag aarzelen genoopt het verbod op de toegang van burgers uit Syrië en zes andere landen alsnog te veroordelen. Het verzet in eigen land, ook in eigen Conservatieve kring, was groter dan May had gedacht.

Daarnaast is er een petitie opgesteld op de website van de Britse regering waarin staat dat Trump geen staatsbezoek mag afleggen aan het Verenigd Koninkrijk. Het verzoekschrift is al door meer dan 400.000 burgers ondertekend en daarom wordt het voorgelegd aan de Britse regering.

May was als eerste buitenlandse regeringsleider vrijdag op bezoek bij president Trump. De president kondigde aan dat hij in de loop van dit jaar naar het Verenigd Koninkrijk zal reizen. Hij aanvaarde daarmee een uitnodiging voor een staatsbezoek van de Britse vorst Elizabeth II.

Amerikaanse missie in Jemen mislukt

Bij een aanval uitgevoerd door de Verenigde Staten op Al-Qaeda in Jemen, is zondag een Amerikaanse militair om het leven gekomen. Drie andere soldaten raakten gewond. Het is de eerste Amerikaanse militair die om het leven is gekomen sinds het presidentschap van Trump, zo schrijft persbureau AP.

Bij de aanval met vier Amerikaanse gevechtshelikopters werden leden van Al-Qaeda gedood. Over het aantal slachtoffers bestaat verwarring: volgens het Witte Huis kwamen er veertien leden van de terreurorganisatie om, maar medische hulpverleners in de regio spreken van dertig doden, onder wie tien vrouwen en drie kinderen.

Lees ook: Trumps buitenlands beleid wordt radicaal anders – en grillig

De operatie was bedoeld om informatie te verkrijgen over de terreurorganisatie, maar de helikopters werden onder vuur genomen door de militanten. Bij terugkomst op een nabijgelegen legerbasis, landde een Amerikaans toestel zo hard dat een vierde militair gewond raakte. De helikopter was dermate beschadigd dat het toestel niet meer verder kon vliegen.

Reizigers naar VS geweigerd, felle kritiek op Trump

Wereldwijd worden reizigers met bestemming Verenigde Staten op luchthavens tegengehouden die onder het inreisverbod vallen dat Trump heeft ingesteld.

De KLM heeft zondag ook opnieuw een aantal mensen verteld dat ze niet mee mochten op vluchten richting de VS. Premier Rutte heeft laten weten het inreisverbod af te wijzen en hij betreurt het. Ook op veel andere plekken in de wereld is kritisch gereageerd op het nieuwe immigratiebeleid.

Het overwegend islamitische Indonesië heeft er bijvoorbeeld geen goed woord over voor. Minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi zei de plannen van Trump zeer te betreuren. Parlementsleden in Irak, een van de landen waarvan burgers de komende maanden geen visum kunnen krijgen, willen het Amerikaanse immigratieverbod in het parlement in Bagdad bespreken.

Het plotselinge decreet zorgt overigens voor grote onduidelijkheid bij de douane en de immigratiepolitie, die kort van tevoren werden ingelicht over de maatregel. Zo werd een Canadees met gedeelde Iraanse nationaliteit teruggestuurd naar Canada, maar kwam een Iraniër probleemloos door de douane op de internationale luchthaven van New York.

Poetin, Hollande en Merkel bellen met Trump

Zaterdagavond hebben Trump en Poetin elkaar telefonisch gesproken, meldt Reuters. Zij spraken onder andere over Oekraïne en Syrië. Ook zouden de leiders van Amerika en Rusland hebben gesproken over het Iraanse nucleaire programma en de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Poetin feliciteerde Trump met zijn presidentschap en de heren kwamen ook te spreken over een verbetering van de band en samenwerking tussen Amerika en Rusland. Poetin en Trump zijn overeengekomen om samen de internationale strijd tegen het terrorisme prioriteit te geven.

Ook Hollande belt vanavond met Trump. De Franse president Hollande heeft Trump in een telefoongesprek onder meer gewaarschuwd voor de situatie in Iran. Hij zou hebben gezegd dat de nucleaire deal moet worden gerespecteerd, aldus Reuters. Hollande zou de Amerikaanse president ook hebben gewaarschuwd voor de economische en politieke gevolgen van het protectionisme.

Vervolgens sprak Merkel met Trump. Zij kwamen te spreken over het belang van de samenwerking tussen Duitsland en de Verenigde Staten op het gebied van veiligheid, meldt Reuters op basis van een woordvoerder van de Duitse regering. Merkel en Trump hebben ook afgesproken om terrorisme en gewelddadig extremisme gezamenlijk harder te bestrijden en de situatie in het Midden-Oosten en Afrika te stabiliseren. De leiders van Amerika en Duitsland werden het eens over het fundamentele belang van de NAVO en dat ieder NAVO-lid een billijk deel moeten betalen aan de veiligheid.

Trump heeft de uitnodiging van Merkel om aanwezig te zijn bij de G20-top in Hamburg geaccepteerd. Op zijn beurt nodigt hij Merkel op korte termijn uit in Washington.

Lid van Congres protesteert op vliegveld JFK

Als reactie op het door president Trump genomen besluit om geen visa meer te verlenen aan mensen uit 7 islamitische landen voor 30 dagen is Congreslid Jerry Nadler op vliegveld JFK gaan protesteren. Op Twitter schrijft hij dat hij op het vliegveld staat om te vechten voor de rechten van vluchtelingen.

Met hem velen anderen, die zoals te zien is op de onderstaande video, zich protesteren in spreekkoren.

Lees ook ons uitgebreide nieuwsbericht: Eerste reizigers naar VS geweigerd vanwege decreet Trump

Trump kondigde vandaag aan dat hij nog meer decreten zal tekenen. Om welke besluiten het gaat, werd niet toegelicht.

Burgemeester Berlijn: "Bouw die muur niet"

Burgemeester Michael Müller van Berlijn heeft een open brief aan president Trump geschreven over de nog te bouwen muur met Mexico. Müller, wiens stad 28 jaar lang in tweeën werd gedeeld door een muur, schrijft "niet de andere kant op te kunnen kijken als een land een nieuwe muur wil bouwen." Trump kondigde eerder deze week aan het controversiële plan door te zetten, en dat Mexico voor de kosten moet opdraaien.

Volgens Müller mag het niet zo zijn dat met alle historische kennis van nu, die juist wordt verwoest door degenen aan wie Duitsland haar vrijheid dankt: de Amerikanen. De burgervader haalt president Reagan aan, die in 1987 tijdens een speech bij de Brandenburger Tor in Berlijn met de woorden "tear down this wall!" Sovjetleider Gorbatsjov opriep om de Berlijnse muur neer te halen. Müllers advies aan de nieuwe president: "Don't build this wall!"

Hele tekst:

Twitter avatar HRCNJVolunteers Political Woman WOW. The Mayor of #Berlin just issued this statement to #Trump about the #MuslimBan! https://t.co/FUtmgFr4lD

Twee VN-agentschappen vragen Trump om af te zien van immigratiestop

De Internationale Organisatie voor Migratie en de Hoge Commissaris voor vluchtelingen, twee agentschappen van de Verenigde Naties, hopen dat de Verenigde Staten "door zullen gaan met hun leiderschapsrol op het gebied van het beschermen van vluchtelingen". Dat zeggen ze in een persverklaring op zaterdag.

"Nog nooit hebben vluchtelingen zoveel hulp nodig gehad, en het asielbeleid van de Verenigde Staten is één van de belangrijkste ter wereld", schrijven de organisaties. Hardere bewoordingen volgen niet; UNHCR en IOM herhalen vooral dat de Verenigde Staten altijd kunnen rekenen op de VN als het om vluchtelingenzaken gaat.

Nieuwe decreten

President Trump heeft twee nieuwe presidentiële decreten ondertekend. Met de eerste kondigt hij nieuwe maatregelen voor het doorlichten van buitenlandse immigranten aan om zodoende "radicale islamitische terroristen" buiten de VS te houden.

Trump laat vier maanden lang geen vluchtelingen toe en ook worden er negentig dagen lang geen visa verstrekt aan mensen uit Syrië, Iran, Irak, Libië, Jemen, Soedan en Somalië. In die periode wil de president een nieuw vluchtelingenprogramma ontwikkelen.

Met het tweede decreet kondigt hij een grote verbouwing van het Amerikaanse leger aan. Hij wil nieuwe oorlogsschepen, -vliegtuigen en militairen gaan ontwikkelen, zei de president vlak na de beëdiging van de minister van Defensie, de voormalige generaal James Mattis.

Het Witte Huis liet verder weten dat er in de nabije toekomst geen decreten getekend zullen worden die oproepen tot een herziening van het lidmaatschap van de VS van verschillende internationale organisaties, waarmee onder andere wordt gedoeld op de NAVO en de VN. De New York Times berichtte woensdag dat er plannen in voorbereiding waren die de Amerikaanse bijdrage aan de VN en de deelname aan internationale verdragen wilde gaan onderzoeken.

McConnell tegen opheffen sancties Rusland

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, is tegen het opheffen van sancties die aan Rusland zijn opgelegd. Dat zegt McConnell een dag voordat president Trump zal bellen met de Russische president Poetin. Trump zei vandaag tijdens een persconferentie na afloop van een ontmoeting met de Britse premier May dat het nog te vroeg is om het over de sancties te hebben, maar zei opnieuw een goede relatie met Rusland als "iets positiefs, niet iets negatiefs" te zien.

McConnell deed zijn uitspraken in een interview met Politico:

"De sancties zijn opgelegd vanwege de Russische gedragingen op de Krim in Oost-Oekraïne en omdat ze met onze verkiezingen hebben gerotzooid. Als er één land ter wereld is, dat niet verdient dat sancties worden opgeheven, dan is het Rusland."

Vragen van de pers

Na May's toespraak volgde een aantal vragen. Een vraag over de sancties tegen Rusland, gevraagd vanwege een telefoongesprek tussen Trump en de Russische president Poetin dat zaterdag op de planning staat, werd door Trump afgewimpeld. Hij vond het nog te vroeg om over de sancties te praten, maar wilde wel benadrukken dat de VS "met alle landen goede relaties nastreeft". Hij zei relaties met Rusland en China als "iets positiefs, niet iets negatiefs" te zien.

Daarna krijgt een Britse BBC-journalist het woord, en zij stelt een kritische vraag over hoe Trump een aantal opvallende statements over onder meer abortus en het martelen van gevangen wil verklaren aan het Britse volk. Trump reageert met dat dit May's "keuze voor een vraag was", grapt dan dat ook "deze relatie afgelopen is", maar geeft vervolgens wel antwoord. Hij verwijst naar zijn nieuwe minister van Defensie Mattis, die niet gelooft in martelen, en dat hij diens keuze respecteert.

Een volgende vraag gaat over het telefoongesprek dat Trump vrijdag had met de Mexicaanse president Nieto. Trump zegt dat het een vriendelijk gesprek was, de onderlinge relatie goed is, dat hij houdt van het Mexicaanse volk, maar dat Mexico in onderhandelingen met de VS de slimmere was, er een handelstekort van 60 miljard dollar is en dat de grens broos is. Dat moet afgelopen zijn, aldus Trump, en dus is hij bezig met gesprekken over een "eerlijke relatie" tussen beide landen.

De laatste vraag gaat over of Trump en May het persoonlijk met elkaar kunnen vinden. Volgens Trump wel, die zichzelf een "people's person" noemt, en en passant zegt dat hij niet vaak van standpunt verandert. May zegt overeenkomsten te zien in dat beide regeringsleiders "normale, hardwerkende mensen centraal zetten".

Tot slot prijst Trump de Britten om hun besluit tot een Brexit en zegt hij dat het VK buiten de EU zijn eigen identiteit zal krijgen. Zelfs heeft hij slechte ervaringen gehad met de EU. Volgens hem betekent de Brexit dan ook eerder winst voor de VK dan dat het een risico vormt.

May: Trump 100 procent achter de NAVO

Daarna was het de beurt aan May, die begon met de mededeling dat Trump een uitnodiging om naar de VK te komen voor een officieel staatsbezoek heeft geaccepteerd. Ze feliciteerde Trump met zijn "stunning" verkiezingsoverwinning. Haar opmerkingen daarna vielen in een aantal onderwerpen onder te verdelen.

  • Belangrijke kwesties als Syrië en de samenwerking met Rusland in het Midden-Oosten worden later besproken, zei May. Er volgt na de persconferentie nog een werklunch met beide regeringsleiders.
  • Ook de NAVO kwam ter sprake. May sprak voor Trump en zei dat de Amerikaanse president had gezegd dat hij "100 procent achter de NAVO staat", maar dat de organisatie zich wel moet aanpassen aan nieuwe tijden. Ze noemde daarbij expliciet "cyberwarfare".
  • Er is verder gesproken over de handelsbetrekkingen tussen de VS en de VK. May zei dat ze ambitieus was in haar plannen deze betrekkingen verder uit te bouwen, en dat er gesproken wordt over hoe er een handelsverdrag gerealiseerd kan worden. Ze zei overtuigd te zijn dat dit in het belang van beide landen is, daarbij refererend aan het motto "America first" van Trump.

Persconferentie May en Trump is afgelopen

De persconferentie van president Trump en de Britse premier Theresa May is zojuist afgelopen. May is het eerste staatshoofd dat officieel op bezoek is bij de nieuwe Amerikaanse president. Trump hield eerst een korte speech, en begon door de Amerikaanse-Britse relaties te prijzen, zijn steun voor de onderlinge relaties toe te zeggen en dat hij een "vrij Verenigd Koninkrijk als een zegen voor de wereld" ziet.

Tussen de VS en Mexico dreigt een handelsoorlog

Nu president Trump volhoudt dat Mexico moet betalen voor de bouw van een grensmuur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, dreigt het economische conflict tussen de VS en Mexico te escaleren. Dat zou een kostbare zaak kunnen zijn, want tussen de twee landen wordt elke minuut 1 miljoen dollar verhandeld (520 miljard dollar per jaar).

En hoewel een tarief- en grensmuur tussen beiden landen Mexico harder zou raken dan de VS, met een respectievelijke export van 80 en 14 procent naar elkaar, heeft ook de zuiderbuur van de VS een aantal wapens in handen waarmee het Amerika hard kan raken. Zo kan het de samenwerking in grensbewaking en criminaliteitsbestrijding staken, met alle gevolgen voor de VS van dien.

Lees meer: Tariefmuren en grensmuren: tussen Mexico en Trump escaleert het snel

Volgende week stond een werkoverleg gepland tussen de twee regeringsleiders van de VS en Mexico, maar dat werd afgezegd door de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto nadat Trump duidelijk maakte zijn plannen voor de grensmuur en de Mexicaanse financiering ervan door te willen zetten. Vrijdag kwam er dan toch overleg, zij het telefonisch. Trump en Nieto spraken elkaar een uur, al is niet duidelijk wat ze bespraken.

Gorbachev waarschuwt Trump, Poetin en de wereld

De voormalige leider van de Sovjet-Unie Mikhail Gorbachev heeft in een opiniestuk voor Time Magazine de Amerikaanse president Trump, de Russische president Poetin en de rest van de wereld opgeroepen om het hoofd koel te houden en de wapenwedloop die nu gaande is te stoppen.

"De huidige situatie is te gevaarlijk. Het lijkt erop dat de wereld zich voor aan het bereiden is op oorlog."

Hij zegt dat naties te weinig geld besteden aan sociale zekerheden, terwijl ze hun defensie-uitgaven juist verhogen. Gorbachev beschrijft dat hij juist in de jaren '80 met de Amerikanen is overeengekomen het nucleaire arsenaal terug te drinken. De oud-Sovjet-leider vreest nu voor een nieuwe nucleaire wedloop.

Om dat te voorkomen zouden Trump en Poetin - de leiders van twee naties die 90 procent van de nucleaire wapens in handen hebben - het voortouw moeten nemen in de Verenigde Naties.

'Amerikanen betalen voor hogere importtarieven Mexico'

De verhoging van importbelastingen met 20 procent op goederen uit Mexico wordt betaald door de gewone Amerikanen. Dat zei Luis Videgaray, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken in reactie op het voorstel van Trump om hiermee de grensmuur met het buurland te financiëren.

"Een belasting op de invoer uit Mexico naar de Verenigde Staten is niet de manier om Mexico te laten betalen voor de muur. Het zorgt er wel voor dat Amerikaanse consumenten meer moet uitgeven aan duurdere avocado's, wasmachines en televisies".

Hij liet verder weten dat Mexicaanse financiering van de muur "niet onderhandelbaar" is. De relatie tussen de buurlanden is een week na de beëdiging van Donald Trump als Amerikaans president al flink bekoeld. Op donderdag blies de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto een werkafspraak met Trump af. Ze zouden elkaar volgende week dinsdag ontmoeten.

Trump wil muur betalen met importbelasting

President Trump wil de bouw van de muur aan de Mexicaanse grens gaan betalen met een importbelasting van twintig procent op goederen uit Mexico. Dat heeft zijn woordvoerder Sean Spicer donderdag aan verslaggevers verteld.

Hoe de belasting precies gaat werken, is nog niet bekend. Volgens Spicer wordt de heffing een onderdeel van een groter pakket aan belastinghervormingen waarover het Congres zich buigt.

Grote winnaar

Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij Mexico voor de bouwkosten van de muur wil laten opdraaien. Als de importheffing er komt, wordt de rekening in eerste instantie gepresenteerd aan de Amerikaanse consument. Door de belasting zouden de prijzen van producten die worden gemaakt in Mexico flink stijgen.

Woordvoerder Spicer is echter overtuigd van het plan, zegt hij op een filmpje van CNN tegen journalisten:

"De belasting kan ons 10 miljard dollar per jaar opleveren. Alleen zo kunnen we de muur al makkelijk betalen. [...] Bovendien verdient de muur zichzelf terug doordat we minder geld hoeven te besteden aan de opsporing van illegale immigranten. De Amerikaanse belastingbetaler is uiteindelijk de grote winnaar."

Homeland Security stopt opnameproces vluchtelingen

Het Amerikaanse Department of Homeland Security heeft tijdelijk alle toelatingsgesprekken met vluchtelingen in het buitenland stopgezet. Dat bevestigen bronnen donderdag aan persbureau Reuters.

Het orgaan voor binnenlandse veiligheid stopt de gesprekken omdat president Trump waarschijnlijk binnenkort een tijdelijke vluchtelingenstop zal afkondigen. Mogelijk vrijdag al zal Trump daartoe een decreet tekenen. Vermoedelijk worden daarmee ook de visums opgeheven van mensen uit Syrië en een aantal andere landen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Vluchtelingen die naar de Verenigde Staten willen migreren, worden normaliter in hun land van herkomst geïnterviewd door een functionaris van Homeland Security. Het gesprek is één van de laatste stappen in het asielproces. Eerder zijn ze al gescreend door verschillende Amerikaanse overheidsdiensten.

Woensdag ondertekende Trump bij een bezoek aan Homeland Security zijn decreet voor het bouwen van de Mexicaanse grensmuur. Foto Nicholad Kamm / AFP

 

Solidariteit

Een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) pleitte eerder op donderdag juist voor een ruimhartig Amerikaans asielbeleid. Hij zei volgens persbureau AP dat solidariteit met en hulp aan vluchtelingen basisprincipes van de VN zijn.

Tijdens de verkiezingscampagne bekritiseerde Trump president Barack Obama om diens beslissing meer Syrische vluchtelingen toe te laten. Volgens Trump is het niet mogelijk alle vluchtelingen - 85.000 in het fiscale jaar 2016 - afdoende te controleren op terroristische motieven.

Donald Trump vierde eerder deze week dat sinds zijn verkiezing tot president de Dow Jones-index is opgestuwd tot recordhoogten. Sinds donderdag valt de voormalige zakenman echter ook een meer bedenkelijke eer ten deel. Trump is er namelijk grotendeels de oorzaak van dat de beruchte Doomsday Clock een halve minuut vooruit is gezet. Het is nu tweeënhalve minuut voor twaalf, waardoor de wereld volgens de Clock slechts 150 symbolische seconden verwijderd is van de ondergang.

De Doomsday Clock is een initiatief van het Bulletin of the Atomic Journalists, een tijdschrift van atoomwetenschappers en Nobelprijswinnaars. Sinds 1947 waarschuwt het Bulletin met zijn apocalyptische klok voor de gevaren van kernwapens, klimaatverandering en ziekten.

Op de Clock is het nu bijna net zo laat als in 1953, vlak nadat middenin de Koude Oorlog de waterstofbom zijn entree had gemaakt. Toen de Sovjet-Unie in 1991 ten onder ging, stonden de wijzers op 23:43. Twee jaar geleden werd de Clock voor het laatst verzet. Toen was het drie minuten voor twaalf.

'Verontrustende uitspraken'

Dat de Doomsday Clock nu weer dertig seconden de verkeerde kant op gaat, komt volgens het Bulletin voornamelijk door Trump. Die heeft 'verontrustende uitspraken gedaan over het gebruik van kernwapens' en is een begeesterd klimaatontkenner.

"Ondanks dat hij pas net in functie is, hebben Trumps ongeremde uitlatingen, zijn afwerende houding tegenover het advies van experts en de dubieuze benoemingen in zijn kabinet, de internationale veiligheidssituatie al slechter gemaakt."

Normaal gesproken kijken de wetenschappers achter de Clock vooral naar langetermijnontwikkelingen. De woorden en daden van één persoon hebben een beperkte invloed. Maar bij Trump ligt dat anders:

"Dit jaar hebben de gebeurtenissen rond de Amerikaanse verkiezingen - cyberaanvallen en misleiding van de Russische overheid - twijfel gezaaid rondom de Amerikaanse democratie en de bedoelingen van de Russen. De wereld is gevaarlijker geworden dan een jaar geleden."

Een dag nadat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson groen licht kreeg om zijn nieuwe ambt te gaan bekleden, is de volledige ambtelijke top van zijn ministerie opgestapt. The Washington Post schrijft dat er woensdag bij BuZa een 'massale exodus van ervaren managers' heeft plaatsgevonden.

Het gaat om een groep officials die een carrière heeft opgebouwd bij Buitenlandse Zaken. Ze werkten voor zowel Democratische als Republikeinse regeringen en waren goed bekend met het reilen en zeilen op het ministerie. Of de ambtenaren uit eigen beweging zijn opgestapt of door het team van Trump richting de uitgang zijn gedwongen, is onduidelijk.

Beveiliging

De opgestapte topambtenaren zorgen niet alleen dat het werk op het ministerie in Amerika goed verloopt. Ze coördineren ook de beveiliging van Amerikaanse burgers en diplomaten in het buitenland. Richard Boucher, vroeger woordvoerder van Colin Powell en Condoleezza Rice, benadrukt hun belang:

"Je voert je buitenlandse beleid niet uit door er dingen over te roepen. Je voert het uit met de hulp van duizenden mensen. Als je daaraan rommelt, rommel je aan het instituut Buitenlandse Zaken."

Dat er in één klap zoveel ervaring uit het ministerie verdwijnt, brengt Tillerson dus in een lastig parket, schrijft The Washington Post. Hoe groot de aderlating is, beschrijft David Wade, die onder John Kerry stafchef was van BuZa:

"Het is de allergrootste uitstroom van institutioneel geheugen die we ons kunnen herinneren. Het is heel lastig om dat te vervangen. [...] Diplomatieke beveiliging, consulaire zaken - daarin kan je buiten het ministerie gewoon geen ervaring opdoen. En tijd om te leren is er niet, want op deze gebieden gaat het al snel om leven en dood. Ervaring is cruciaal. Dat deze mensen opstappen, is een groot verlies. Ze laten een groot gat achter."

Reactie ministerie

Een woordvoerder van het ministerie zegt volgens persbureau Reuters dat het vertrek van de topambtenaren strookt met de normale gang van zaken. Alle BuZa-functionarissen die - zoals de opgestapte ambtenaren - door de president in hun functie zijn benoemd, dienen normaal gesproken hun ontslag in als er een nieuwe regering aantreedt.

Meestal worden veel ervaren officials vervolgens door de nieuwe president opnieuw aangesteld. "Van de officials wier ontslagbrieven we wel accepteren, gaan sommigen op een andere positie werken voor het ministerie. Anderen kiezen er zelf voor te vertrekken", zegt de woordvoerder.

Mexicaanse president blaast ontmoeting af

De ontmoeting tussen Donald Trump en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto aanstaande dinsdag gaat niet door. Donderdagavond (Nederlandse tijd) maakte Nieto dat bekend op zijn Twitterpagina.

"Vanmorgen hebben we het Witte Huis laten weten dat ik de werkbespreking met de president volgende week niet zal bijwonen. Mexico herhaalt nog eens dat het bereid is samen te werken met de Verenigde Staten om akkoorden te sluiten die goed zijn voor beide landen."

Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Esta mañana hemos informado a la Casa Blanca que no asistiré a la reunión de trabajo programada para el próximo martes con el @POTUS.
Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto México reitera su voluntad de trabajar con los Estados Unidos para lograr acuerdos en favor de ambas naciones.

De afgelasting van het gesprek tussen de twee presidenten zat er al even aan te komen. Deze week gaf Trump de definitieve opdracht voor de bouw van de muur bij de Mexicaans-Amerikaanse grens, die hij uiteindelijk op Mexico wil verhalen. Nieto zou daarop al zijn gaan twijfelen aan de ontmoeting.

Trump twitterde vanmorgen op zijn beurt dat de rendez-vous maar beter niet door kon gaan als Mexico niet bereid is voor de muur te betalen. De Mexicanen hebben bij herhaling benadrukt dat ze dat inderdaad niet van plan zijn.

Mitch McConnell: 'Muur kost tussen de 12 en 15 miljard dollar'

In een persconferentie hebben twee hooggeplaatsten binnen de Republikeinse partij gereageerd op het plan van president Trump om een muur te bouwen op de grens met Mexico. Volgens de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell zal de muur tussen de 12 en 15 miljard dollar kosten en zal het Congres er komend najaar geld voor uittrekken. Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan bevestigde tijdens de persconferentie dat hij verwacht dat een meerderheid van het Congres voor financiering van de muur zal stemmen.

Ontmoeting Trump en Nieto weer op losse schroeven

Het blijft onzeker of de afspraak tussen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en de president van Mexico Enrique Peña Nieto doorgaat. Volgende week dinsdag zouden de twee elkaar voor het eerst ontmoeten, maar beide kanten hebben er de afgelopen dagen op gezinspeeld dat de afspraak maar beter afgeblazen kan worden.

Sinds Trump woensdag de plannen voor zijn muur tussen de VS en Mexico ontrolde, zou Nieto volgens zijn woordvoerder overwegen de ontmoeting af te zeggen. In de nacht van woensdag op donderdag ontkende de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray dat bericht echter, om te stellen dat Nieto gewoon naar de VS zal gaan.

Nu is het Trump die de afspraak op losse schroeven zet. In een tweet verkondigde hij op donderdag dat als Mexico niet bereid is te betalen voor de muur, ze de op handen zijnde ontmoeting maar beter af kunnen zeggen. Mexico heeft altijd aangegeven een fel tegenstander te zijn van een muur tussen de twee landen en er niet over te piekeren aan een dergelijke omheining mee te betalen.

of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 26, 2017

'He Will Not Divide Us'

De Amerikaanse kunstenaar en acteur Shia LaBeouf begon een week geleden aan een performance kunstproject dat waarschijnlijk vier jaar gaat duren. Voor 'He Will Not Divide Us' (Hij zal ons niet verdelen) gaat hij elke dag protesteren bij het Museum of the Moving Image, met behulp van omstanders. Iedereen die wil, kan daar voor de camera gaan staan en de woorden uitspreken.

Lees: Sandra Smallenburg keek er een dag naar.

Bezoekers van de website 4chan en neonazi's proberen ondertussen misbruik te maken van LaBeouf's livestream, meldt Buzzfeed. Zo sprong er al een man in Naziachtig uniform voor de camera onder het mompelen van frases die lijken op kreten uit de Amerikaanse white nationalism-beweging.

Op donderdagochtend werd LaBeouf gearresteerd nadat hij volgens berichten uit de Amerikaanse media een neonazi neersloeg. De arrestatie was op de livestream te zien. Inmiddels is LaBeouf volgens het twitteraccount van zijn kunstproject weer vrijgelaten.

#Breaking: Shia LaBeouf arrested after reportedly punching heckler at the Museum of the Moving Image.
(Shia Will Not Divide Us.) pic.twitter.com/uKRZtH0CM0

— Craig R. Brittain (@CraigRBrittain) January 26, 2017

Mogelijke EU-ambassadeur Trump: 'Euro klapt misschien binnen 18 maanden'

Professor Ted Malloch, de man die waarschijnlijk Trumps ambassadeur voor de Europese Unie wordt, heeft in een interview met de BBC gezegd dat hij denkt dat de euro misschien binnen 18 maanden verleden tijd is. Hij zegt dat hij "short" zou gaan op de euro, wat inhoudt dat hij op de beurs geld in zou zetten op het falen van de Europese munt. "De munt is aan het afzwakken en heeft een echt probleem. Ik weet zelf niet zeker of er straks überhaupt een Europese Unie is om mee te onderhandelen."

Ook zegt hij dat hij verwacht dat er binnen 90 dagen een eerste opzet voor een nieuw handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is.

Gevraagd naar Trumps meningen over deze onderwerpen, zegt Malloch verder dat hij denkt dat Trump "niet van supranationale organisaties gediend is" en dat hij liever bilateraal met natiestaten onderhandelt. Trump vindt bovendien dat Duitsland sterk de boventoon voert binnen de Europese Unie.

Malloch kwam eerder deze maand op gesprek in Trump Tower. De verwachting is dat dat te maken heeft met een mogelijke rol als VS-ambassadeur voor de Europese Unie.

‘Inpakkunstenaar’ Christo stopt megaproject om Trump

‘Inpakkunstenaar’ Christo.

‘Inpakkunstenaar’ Christo. Foto: Brennan Linsley / AP

 

Het zou zijn grootste kunstwerk ooit worden in de Verenigde Staten, maar de wereldberoemde ‘inpakkunstenaar’ Christo is gestopt met het miljoenenproject "Over the river" op de Arkansas River in Colorado. De reden? Hij wil niets te maken hebben met Donald Trump, zegt hij in The New York Times.

De wereldberoemde Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar, onder meer bekend van het 'inpakken' van de Pont Neuf in Parijs, stopte zelf 12 miljoen euro in het project. Hij werkte er meer dan twintig jaar aan, samen met zijn in 2009 overleden vrouw Jeanne-Claude. Het kunstwerk, een zilveren strook van zo'n 70 kilometer waarmee de Arkansas River zou worden bedekt, moest een toeristische trekpleister worden.

De inmiddels 81-jarige kunstenaar zegt in de Amerikaanse krant dat hij Trump niet van zijn werk wil laten profiteren:

"Ik kom uit een communistisch land. Ik gebruik mijn eigen geld, mijn eigen werk en mijn eigen plannen om volledig vrij te zijn. En nu is de federale overheid onze landheer. Ze bezitten het land. Ik kan geen project doen waar deze landheer van profiteert."

Protest Greenpeace bij Witte Huis

"Biedt weerstand" staat er op de poster die enkele uren boven het Witte Huis wapperde. Foto Reuters/Carlos Barria

 

Greenpeace-activisten beklommen op woensdag een hijskraan net achter het Witte Huis. Ze hingen daar een grote poster op, met de boodschap "Resist" (Biedt weerstand). Van een afstand leek het alsof de poster boven het gebouw hing.

Het duurde achttien uur voordat de demonstranten weer naar beneden klommen. De zeven Greenpeace-activisten zijn daarna gearresteerd.

Zes journalisten opgepakt op verdenking van relschoppen bij inauguratie

Zes journalisten die zich tijdens de inauguratie van Trump tussen de demonstranten begaven zijn opgepakt op verdenking van relschoppen. Zij waren daar op dat moment om verslag te doen van de gebeurtenissen. Dat meldt The Guardian. Ze kunnen een celstraf van tien jaar en een geldboete van 25.000 dollar krijgen voor zo'n vergrijp. De journalisten zullen in februari en maart voor het gerechtshof in Washington D.C. verschijnen.

De zes journalisten werden tijdens de inauguratie op vrijdag gearresteerd. Het gaat om Evan Engel van de website Vocativ en Alex Rubinstein van de Amerikaanse tak van Russia Today, documentairemaker Jack Keller en freelance journalisten Matt Hopard, Aaron Cantú en Shay Horse. In totaal werden er op vrijdag ruim 200 mensen opgepakt. Er zou sprake zijn geweest van vandalisme.

Coordinator Carlos Lauría van de Commissie ter Bescherming van de Journalist (CJP) noemde de arrestaties in een verklaring "ongepast". "Deze actie kan leiden tot angst onder journalisten die verslag proberen te doen van protesten."

De openbaar aanklager van Washington D.C. zegt te vinden dat er genoeg bewijs is om het vermoeden dat de journalisten rel schopten te onderbouwen, maar "staat open" voor "verdere informatie van buiten", verklaarde een woordvoerder in The Guardian.

Kijken: het eerste presidentiële TV-interview van Donald Trump

ABC News hield op woensdagavond het eerste interview met Donald Trump sinds hij zijn ambt op 20 januari aanvaardde. In het interview heeft hij het over de herinvoering van marteltechnieken zoals waterboarding, zegt hij opnieuw dat er een muur komt tussen Mexico en de Verenigde Staten (die Mexico betaalt) en spreekt hij zich opnieuw uit over stemfraude, hoewel hij daar geen enkel bewijs voor levert. Zelf terugzien? Dat kan hier:

Trump onder de indruk van brief Obama

De brief die Barack Obama in The Oval Office heeft achtergelaten voor Donald Trump heeft diepe indruk gemaakt op de nieuwe president. "Zo goed geschreven en zo doordacht", zei Trump tegen ABC News in zijn eerste televisie-interview als president.

Trump wilde opnieuw niks delen over de inhoud, maar zei wel dat het een erg lange en complexe brief was waar hij Obama telefonisch voor heeft bedankt.

Pres. Trump calls letter left for him in desk of the Oval Office by Pres. Obama "beautiful": "So well written. So thoughtful." #POTUSonABC pic.twitter.com/TZalQdSPOy

— ABC News (@ABC) 26 januari 2017

Ook zei Trump dat er 'naar zijn mening' miljoenen stemmen illegaal zijn uitgebracht en geen één daarvan op hem. Hij heeft daar geen enkel bewijs voor, maar is wel een onderzoek gestart.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk 'Miljoenen' frauduleuze stemmen, allemaal voor de tegenkandidaat. Zonder een snippertje bewijs. De president van de Verenigde Staten.

Trump zei verder te hopen dat er geen nader onderzoek komt naar zijn voormalige rivale Hillary Clinton over het gebruik van haar privé-server toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Tijdens de campagne drong hij daar nog op aan en zei hij zelfs dat Clinton in de gevangenis zou belanden als hij eenmaal president was. Maar nu zegt hij niet te weten wat de status van dat onderzoek is, maar dat hij hoopt dat het nu klaar is voor Clinton en dat hij verder wil met de toekomst.

Het verdere nieuws uit het interview had ABC in de loop van woensdag al in brokjes naar buiten gebracht. Zo zei Trump dat waterboarden volgens hem een 'absoluut effectieve' verhoormethode is en nog voordat hij het decreet daartoe tekende zei hij dat de voorbereidingen voor de bouw van de muur langs de grens met Mexico zijn begonnen.

Twitter avatar ABC ABC News Full transcript: Pres. Donald Trump's interview with ABC News' David Muir https://t.co/RPmJI3XyVF #POTUSonABC https://t.co/Yr8zfDQy08

President Mexico zegt afspraak met Trump mogelijk af

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto overweegt volgens zijn woordvoerder zijn afspraak met Donald Trump in Washington van komende dinsdag af te zeggen. Hij reageert daarmee op het decreet dat Trump deze woensdag heeft getekend over het bouwen van de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Veel Mexicaanse politici dringen aan op het afzeggen van het bezoek: "Hij zal daar worden ontvangen met een voor zijn neus dichtgeslagen deur", zegt de voormalige linkse presidentskandidaat Cuauhtémoc Cárdenas.

Trump lijkt zijn omstreden campagnebelofte over de bouw van een muur langs te grens met Mexico waar te gaan maken met het tekenen van het decreet: 'Een land zonder grens is geen land'. Hij wil dat de Mexicanen gaan betalen voor de muur. Peña Nieto zegt dat niet te zullen doen: "Mexico gelooft niet in muren".

'Trump laat milieustudies voor publicatie controleren'

Milieuagentschap EPA moet voortaan wetenschappelijke studies laten controleren door de politieke stafleden van de regering Trump voordat ze gepubliceerd worden, meldt persbureau AP.

De Environmental Protection Agency (EPA) doet behalve onderzoek naar water- en luchtvervuiling ook veel onderzoek naar klimaatverandering, terwijl Trump opwarming van de aarde een 'hoax' heeft genoemd die verzonnen is door China.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Trump administration mandating EPA scientific studies, data undergo review by political staff before public release.

Ook alle stukken die nu op de website van de EPA staan worden onder de loep genomen, zegt Trump-woordvoerder Doug Ericksen:

"We bekijken alles van geval tot geval, daaronder ook de webpagina en of klimaatverhalen offline moeten worden gehaald. Het is duidelijk dat als er een nieuwe regering aantreedt we in de overgangsperiode kijken naar alle webpagina's, de Facebookpagina's en al het andere waar de EPA zich mee bezighoudt."

Ericksen benadrukt dat er nog geen beslissingen zijn genomen over het verwijderen van 'climate stuff'. Eerder op woensdag meldden medewerkers van EPA aan Reuters dat ze opdracht hadden gekregen informatie over klimaatverandering van hun website te halen.

In de gedragscode van de EPA die onder president Obama is opgesteld staat dat alle studies die volgens de geldende wetenschappelijke mores binnen het agentschap zijn gedaan uiteindelijk "zonder politieke of andere beïnvloeding van buitenaf" naar het publiek, de media en het Congres gecommuniceerd moeten worden. Voor medewerkers die politieke beïnvloeding willen melden, geldt een klokkenluidersregeling.

'Trump wil stop op Syrische vluchtelingen'

Uit een schets voor een presidentieel decreet dat in handen is van persbureau AP zou blijken dat president Trump voornemens is direct te stoppen met het opnemen van vluchtelingen uit Syrië. Ook zou hij het algehele vluchtelingenprogramma van de Verenigde Staten voor 120 dagen willen schorsen.

Daarnaast zou Trump van plan zijn de uitgifte van visa aan mensen uit de landen Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen tenminste dertig dagen willen opschorten. Volgens AP zou Trump het decreet nog deze week willen tekenen.

'Waterboarding is zeker effectief'

Op de vraag of hij denkt dat de beruchte verhoortechniek waterboarding effectief is, antwoordde president Donald Trump woensdag volmondig ja. "Ik denk absoluut dat het werkt", zegt Trump in een interview met de televisiezender ABC.

De Amerikaanse president Barack Obama verbood waterboarding bij zijn aantreden in 2009 via een presidentieel decreet. Onder zijn voorganger George W. Bush werd de techniek, waarbij het hoofd ver achterover wordt gehouden en water in neus en mond wordt gegoten, gebruikt bij het verhoor van terreurverdachten. Vorig jaar stelde voormalig CIA-baas John Brennan dat de CIA de techniek nooit meer wil toepassen, zelfs niet als een toekomstig president daarom vraagt. Uit verschillende rapporten is gebleken dat de techniek niet effectief is als verhoortechniek.

Lees ook ons verhaal over waterboarding uit 2008: Beken of Krepeer

Die conclusie betwistte Trump al eerder, en hij herhaalde het woensdag in het interview met ABC. Trump zei de vraag naar de effectiviteit aan meerdere topfiguren uit de veiligheidsdiensten te hebben voorgelegd, waarop zij allen bevestigend antwoordden. De techniek zou volgens Trump in het bijzonder tegen strijders van de Islamtisiche Staat moeten worden toegepast.

Of waterboarding daadwerkelijk weer zal worden toegepast is onzeker. Trump zei uiteindelijk af te gaan op adviezen van de nieuwe CIA-baas Mike Pompeo en minister van Defensie James Mattis. "Als zij het niet willen, gaan we het niet doen."

'Trump wil Amerikaanse rol binnen VN drastisch verkleinen'

Uit documenten die in handen zijn van The New York Times zou blijken dat president Trump plannen maakt om de rol van de Verenigde Staten binnen internationale organisaties als de Verenigde Naties drastisch te verkleinen. Ook zou Trump bepaalde multilaterale verdragen willen heroverwegen.

Uit een schets die The New York Times heeft ingezien zou blijken dat Trump overweegt de geldstroom te staken richting internationale organisaties die aan bepaalde criteria voldoen, waaronder organisaties die de Palestijnse staat erkennen, abortussen financieren of de sancties tegen Iran en Noord-Korea omzeilen. Ook zou in het bijzonder de financiering aan vredesoperaties en het Internationaal Strafhof moeten worden heroverwogen.

Als een dergelijke bezuiniging, die neer zou komen op zo'n veertig procent, daadwerkelijk doorgezet wordt, zou dat een gigantische financiële slag zijn voor onderdelen van de Verenigde Naties, die sterk afhankelijk zijn van financiering vanuit de VS.

Een tweede decreet dat Trump volgens The New York Times zou voorbereiden betreft een heroverweging van alle verdragen die de VS heeft gesloten met meer dan één ander land. Alle verdragen die niet direct te maken hebben met nationale veiligheid, de uitlevering van verdachten of internationale handel moeten volgens het document worden heroverwogen. Of Amerikaanse steun voor het klimaatverdrag daarmee ook op losse schroeven staat is onduidelijk.

Al eerder liet Donald Trump weten zeer sceptisch te staan ten aanzien van zowel multilaterale verdragen als de Verenigde Naties.

Witte Huis onderneemt actie tegen 'ongepast' twittergedrag

Tijdens een persconferentie kon de woordvoerder van president Trump woensdag nog weinig uitleg gegeven over het onderzoek dat de president eerder die dag via Twitter aankondigde naar mogelijke stemfraude. Volgens woordvoerder Sean Spicer zal het onderzoek zich niet slechts richten op de presidentsverkiezing van 2016, maar op de algehele "integriteit van het Amerikaanse kiessysteem". Ook zei Spicer dat het onderzoek zich zal concentreren op de grotere staten, waarbij hij als voorbeeld New York en Californië aanhaalde. In beide staten won Trumps tegenstreefster Hillary Clinton. Grote staten als Texas en Florida waar Trump wel won noemde Spicer niet. Er is op dit moment geen enkel bewijs dat er tijdens de presidentsverkiezingen gefraudeerd is met stemmen.

Spicer ging tijdens de persconferentie ook in op berichten van onder andere The New York Times en de Washington Post, die meldden dat Trump een voorstel voorbereidt om de geheime overzeese gevangenissen van de CIA, zogenoemde black sites, weer te openen. Spicer ontkende nadrukkelijk dat het document dat zij aanhalen uit het Witte Huis komt, en kon niet zeggen hoe het document wel bij de media is beland.

Tijdens de persconferentie bevestigde Spicer dat bepaalde onderdelen binnen de Amerikaanse overheid de teugels aanhalen wat betreft social media-beleid. Spicer haalde een incident aan, waarbij een medewerker van het ministerie van Defensie "ongepaste" tweets had verzonden. Ook noemde Spicer incidenten bij de EPA, het agentschap dat gaat over milieubescherming, waar woensdag verschillende tweets verwijderd werden. Woensdag meldden medewerkers van EPA ook aan persbureau Reuters dat ze opdracht hebben gekregen informatie over klimaatverandering van hun website te halen.

'Bouw muur begint binnen enkele maanden'

Trump na ondertekening van het decreet waarmee de muur gebouwd moet gaan worden. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

 

Dinsdag kondigde Donald Trump het al, voor de zoveelste keer, aan op Twitter: we gaan de muur bouwen. In het eerste één-op-één interview dat de nieuwe president van de Verenigde Staten sinds zijn inauguratie gaf, benadrukt hij dat woensdag nog eens een keer. Niet veel later tekende Trump een decreet waarmee inderdaad met de bouw van de muur kan worden begonnen. Ook schrapt Trump met een decreet de financiering voor plaatsen rondom de grens waar illegale immigranten worden opgevangen.

De Amerikaanse televisiezender ABC interviewde Trump woensdagochtend en daar kwam de muur uitgebreid ter sprake. Die komt er, verzekerde Trump, en snel ook. Op de suggestie van de interviewer dat de bouw binnen enkele maanden kan beginnen, antwoordde Trump dat wel te hopen. De planning start onmiddellijk en zodra "fysiek mogelijk" start ook het daadwerkelijke bouwen, aldus Trump.

Ook over de rekening van de muur liet Trump, wederom, geen onduidelijkheid bestaan: die betaalt Mexico. Wel geeft hij in het interview toe dat het geld in eerste instantie uit de Amerikaanse staatskas moet komen. Maar zodra de onderhandelingen met Mexico zijn afgerond wordt het volledige bedrag teruggevorderd, aldus Trump. Mexico heeft meerdere keren aangegeven er niet over te piekeren te betalen voor de muurplannen van Trump.

JUST IN: President Trump tells @ABC News: Construction of border wall will begin “in months.” https://t.co/H0uApVrTYu pic.twitter.com/BAr4o76yVP

— ABC News (@ABC) January 25, 2017

'Trump onderzoekt heropenen geheime buitenlandse gevangenissen'

De regering van president Donald Trump bereidt een presidentieel decreet voor om zogenoemde black sites, geheime CIA-gevangenissen buiten de Verenigde Staten waar terreurverdachten worden vastgehouden, weer te kunnen openen. Dat blijkt een document dat in handen is van The New York Times. Dergelijke gevangenissen werden geopend tijdens de termijn van George W. Bush. President Barack Obama maakte zich juist sterk voor het sluiten van de overzeese gevangenissen.

Uit het document blijkt volgens The New York Times daarnaast dat Trump het verbod dat Obama uitvaardigde op bepaalde ondervragingstactieken wil heroverwegen. In het document wordt wel benadrukt dat eventuele nieuwe technieken binnen de Amerikaanse wet moeten vallen en dat martelen verboden blijft. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump echter meerdere keren de marteltechniek waterboarding weer in te voeren, als ook "nog veel ergere methodes", niet alleen omdat de technieken volgens hem effect hebben maar ook omdat terreurverdachten ze volgens hem "verdienen".

Black site-gevangenissen waar gevangenen door de CIA werden vastgehouden, werden tijdens het presidentschap van George W. Bush onder meer opgezet in Polen, Roemenië en Afghanistan. Met twee presidentiele decreten die Obama in zijn eerste maanden uitvaardigde, gelastte hij allereerst de sluiting van Guantanamo Bay, alsook dat het Rode Kruis voortaan zou worden toegelaten en bepaalde ondervragingstechnieken werden verboden. Via het decreet dat Trump nu voorbereidt zouden volgens The New York Times beide maatregelen van Obama worden teruggedraaid, en zou ook Guantanamo Bay daarmee open blijven.

VS zijn niet langer ‘volledige democratie’

De Verenigde Staten zijn vorig jaar een stukje minder democratisch geworden. Op de jaarlijkse ranglijst van The Economist Group, uitgever van het gelijknamige tijdschrift, krijgt het land woensdag een score van 7,98. Daarmee degraderen de VS naar de categorie van ‘onvolledige democratieën’: landen met duidelijke democratische problemen.

Twitter avatar TheEconomist The Economist In the West, falling confidence in political elites has pushed down democracy-index scores https://t.co/XdviCLQ2El https://t.co/N9iOipSFe5

Vorig jaar kwamen de Verenigde Staten met een score van 8,05 nog net boven de ondergrens voor ‘volledige democratieën’ uit. Van een ‘flawed democracy’ is volgens The Economist sprake als “verkiezingen eerlijk en vrij zijn en simpele civiele vrijheden worden gerespecteerd”, aldus de onderzoekers.

“Niettemin hebben zulke landen duidelijke problemen op andere democratische gebieden, zoals een onderontwikkelde politieke cultuur, een lage mate van betrokkenheid bij politiek en gebreken in de manier waarop het land wordt aangestuurd.”

Dat de Verenigde Staten dalen op de ranglijst wordt niet veroorzaakt door de verkiezing van Donald Trump, zo schrijven de onderzoekers. “De daling komt juist voort uit dezelfde factoren die hebben geleid tot de verkiezing van Trump: het dalende vertrouwen in de overheid en de verkozen vertegenwoordigers.”

Ook in Europese landen is overigens een daling zichtbaar, zo stellen de onderzoekers. Die heeft te maken met het slinkende vertrouwen in de politieke elite en instituties, schrijven ze. Koploper blijft overigens een Europees land: Noorwegen staat met een score van 9,93 fier op de eerste plaats. Nederland is twaalfde met 8,80.

Bij het opstellen van de lijst beoordelen de onderzoekers de landen op zestig verschillende terreinen. Die zijn allemaal in te delen in vijf verschillende groepen: het verkiezingsproces, het functioneren van de overheid, politieke participatie, burgerlijke vrijheden en democratische politieke cultuur.

Trump: 'Groot onderzoek stemfraude'

Donald Trump wil dat er een groot onderzoek wordt gehouden naar stemfraude. Hij denkt dat er veel mensen op naam van een overledenen gestemd hebben. Dat maakte hij op woensdag bekend in een reeks tweets. Hij bood geen bewijs voor zijn stelling. Het is niet de eerste keer dat Trump zich uitlaat over vermeende stemfraude. Zo zouden er "3 tot 5 miljoen" illegale immigranten gestemd, zei hij afgelopen week nog.

Volgens factcheckwebsites, waaronder Politifact, is er geen enkel bewijs dat er grootschalige stemfraude is gepleegd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be asking for a major investigation into VOTER FRAUD, including those registered to vote in two states, those who are illegal and....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump even, those registered to vote who are dead (and many for a long time). Depending on results, we will strengthen up voting procedures!

Trump won bij de verkiezingen vorig jaar de meeste kiesmannen, maar behaalde 2,8 miljoen stemmen minder dan de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Lees ook: Uitspraken Trump over verkiezingsfraude zijn gevaarlijk en onzinnig

Overheidstwitteraccount korte tijd in opstand tegen Trump

@BadlandsNPS, het overheidstwitteraccount voor het nationale park Badlands in South Dakota, stond op dinsdagavond korte tijd in de schijnwerpers toen een medewerker - of ex-medewerker - spontaan over klimaatverandering begon te tweeten. De regering-Trump had volgens berichtgeving van persbureau AP en The Huffington Post juist de communicatiediensten van verschillende ministeries, waaronder milieudienst EPA, gezegd dat ze tijdelijk niet meer mochten communiceren met het publiek. Ook is EPA gevraagd om de pagina over klimaatverandering van de website te halen en om voorlopig geen nieuwe subsidies toe te kennen.

Iemand met het wachtwoord van het twitteraccount van Badlands nam dat schijnbaar niet in dank af. Hij of zij tweette in korte tijd verschillende feitjes over klimaatverandering. Enkele uren later werden de tweets van het account verwijderd, maar tegen die tijd waren ze al door een aantal mensen opgeslagen.

Twitter avatar JPMajor Jason Major So @BadlandsNPS tweets have been removed. But for a short, short while they were glorious. #tweetwithbadlands https://t.co/mRYXZDpZ0S

Volgens een verklaring van de Badlands National Park Service zou het gaan om een oud-werknemer die nog steeds de sleutels van het account heeft. De organisatie zou er pas laat achter zijn gekomen dat de tweets online stonden. "De twitterdiensten van de Nationale Parken mogen nog steeds informatie verspreiden over veiligheidszaken, alleen niet over nationale politieke onderwerpen", reageerde de dienst tegen Buzzfeed. Ze zouden de tweets zelf verwijderd hebben, zonder orders van elders.

De actie wordt door veel mensen, inclusief de Amerikaanse media zoals Fox News, geïnterpreteerd als een protest tegen de regering-Trump. Ook NASA Climate stuurde een tweet over klimaatverandering de wereld in, maar die is niet weggehaald.

Twitter avatar NASAClimate NASA Climate Dec 2016's avg global temp was 3rd highest on record. Global avg atmospheric CO2 concentration was ~405 ppm. https://t.co/Q7xdVFTBf5

Nadat de dienst de tweets van het parkaccount verwijderd had, werden er ogenblikkelijk een reeks parodieaccounts aangemaakt met variaties op de naam van @BadlandsNPS. Deze waren aanmerkelijk minder subtiel in hun kritiek.

Twitter avatar BadIandsNPS BadlandsNPS The Badlands were created over eons through the gradual erosion of sediment. The erosion of U.S. democracy, however, will be far more rapid.

De National Park Service, waartoe Badlands behoort, werd eerder korte tijd een twitterstilte opgelegd nadat deze een tweet met vergelijkende foto's van de inauguraties van Obama en Trump retweette.

Woensdag is 'een grote dag', aldus Trump.

Wij sluiten het Trumpblog van gisteren af met de boodschap dat er op woensdag een 'grote dag' is, aldus Donald Trump op zijn persoonlijke twitteraccount. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid een decreet tekenen die een tijdelijke stop zal zetten op de komst van vluchtelingen en visas uit landen als Syrië, Irak, Iran, Libië, Soedan, en Jemen. Ook de muur zal aan bod komen, liet hij weten.