The New York Times ziet in Rutte de Hollandse Trump

Wat VVD-premier Mark Rutte ook had willen bereiken met zijn paginagrote advertentie over ‘normaal doen’, vast en zeker niet dit: dat The New York Times hem vergelijkt met Donald Trump. De Amerikaanse krant noemt de oproep van Rutte, afgelopen maandag, een „populistische boodschap” bedoeld om kiezers zover te krijgen dat ze in maart op hem stemmen en niet op de PVV, en schrijft dat die strategie ook zomaar bedacht had kunnen worden door de nieuwe president van de VS.

Nu is Trump juist de held van Wilders. Híj zou zonder twijfel trots zijn geweest op zo’n commentaar. Maar Rutte? Hij schreef ‘doe normaal of ga weg’ en de NYT stelt vast dat de islam dan wel niet genoemd wordt in de advertentie, maar dat alle Nederlanders meteen hadden begrepen wat de premier had bedoeld – „of ze meneer Rutte nu steunen of niet”.

De krant noemt de opiniepeilingen, met de PVV van Wilders op kop. „Kiezers lijken zich niet te laten afschrikken door zijn veroordelingen van wat hij islamitisch extremisme noemt.” En al krijgt Rutte volgens de krant lof voor zijn economische hervormingen, de VVD loopt ver achter op de PVV. De brief „lijkt een poging” om daar wat tegen te doen „door sommige van Wilders’ populistische boodschappen te omarmen”.