Dodental aanslag op hotel Somalië gestegen tot 28

Schutters openden het vuur in een hotel in hoofdstad Mogadishu nadat ze eerst een autobom lieten ontploffen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Het zwaarbeschadigde hotel in Mogadishu na de aanslag woensdagochtend.
Het zwaarbeschadigde hotel in Mogadishu na de aanslag woensdagochtend. Foto Feisal Omar/ Reuters

Het dodental van de bomaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu woensdagochtend is opgelopen naar achtentwintig, meldt persbureau AFP op basis van een rapportage van de hulpdiensten. Tenminste 43 mensen raakten gewond, maar het aantal slachtoffers kan volgens de ambulancedienst nog oplopen. De slachtoffers vielen toen een met explosieven beladen auto bij de ingang van het hotel tot ontploffing gebracht, waarna verschillende schutters het hotel binnengingen en het vuur openden op de gasten.

In het Dayah hotel waren op woensdagochtend tientallen mensen aanwezig, onder wie verschillende parlementariërs, toen de indringers het gebouw binnendrongen. Het geschiet hield daarna langere tijd aan, waardoor verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Het was om 10.30 uur Nederlandse tijd nog altijd onduidelijk of het vuurgevecht ten einde was gekomen en wat het lot is van de aanvallers. Naast het hotel vatte ook een nabijgelegen winkelcentrum vlam.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Al-Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering die vooral actief is in Oost-Afrika. De manier waarop de aanval is uitgevoerd - een afleidingsmanoeuvre waarna bewapende mannen een gebouw binnendringen - is kenmerkend voor de groep.

Afgelopen juni werden bij soortgelijke acties onder meer veertien mensen gedood bij een aanval op het Nasa-Hablod hotel in Mogadishu. Twee weken daarvoor vielen 15 doden, waaronder twee parlementsleden, bij een aanslag op een ambassadeurshotel. Begin deze maand kwamen drie mensen toen een autobom afging nabij een veiligheidspost bij het vliegveld van Mogadishu.