SP en GroenLinks: géén links ‘stembusakkoord’

Emile Roemer (L, SP) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens het wekelijks vragenuurtje in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Emile Roemer (L, SP) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens het wekelijks vragenuurtje in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

SP en GroenLinks weerspreken dat ze een zogenaamd stembusakkoord hebben gesloten met de PvdA over werk. Ze zijn weliswaar blij met een puntenplan van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher voor ,,moderne zekerheid” op de arbeidsmarkt, maar leggen zich er niet op vast.

Asscher presenteerde afgelopen weekend zeven ‘afspraken’ over de arbeidsmarkt die volgens hem de basis zouden moeten vormen voor een nieuw regeerakkoord. In dit ‘progressieve pact’ staat onder meer dat er niet gemorreld zal worden aan het ontslagrecht, dat er langer vaderschapsverlof komt en dat zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen.

Volgens Asscher hebben PvdA, SP en GroenLinks afgesproken zich niet uit elkaar te laten spelen op deze onderwerpen. ,,Voor het eerst sinds de jaren zeventig is er weer een links stembusakkoord”, zei hij afgelopen maandag bij een bijeenkomst in Den Haag.

Maar SP-leider Emile Roemer zegt dat Asschers aankondiging getuigt van ,,overenthousiasme”. ,,Wij hebben niet aan het plan meegeschreven, en zijn het ook niet met alle punten eens.” GroenLinks-voorman Jesse Klaver: ,,Iedereen mag het noemen zoals hij zelf wil.” Hij wil zelf niet de woorden ‘pact’ en ‘stembusakkoord’ gebruiken.

Lees ook Verward links: een beetje samen, maar niet te veel

Geen links verkiezingsdebat

Er komt ook geen apart verkiezingsdebat tussen linkse lijsttrekkers bij EenVandaag. De actualiteitenrubriek wilde vier of vijf dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen een ‘links’ één-op-één-debat organiseren. Op 13 maart heeft EenVandaag een rechtstreekse confrontatie gepland tussen twee rechtse lijsttrekkers, Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV).

EenVandaag slaagde er echter niet in twee linkse lijsttrekkers te vinden die het tegen elkaar willen opnemen. Adjunct-hoofdredacteur Peter Kwee is ,,heel erg teleurgesteld” en noemt het ,,onbegrijpelijk” dat de lijsttrekkers niet met met elkaar willen debatteren ,,Uit al onze cijfers blijkt dat er ontzettend veel te winnen valt bij een onderlinge confrontatie.”

Eerder spraken de SP-leden zich op het verkiezingscongres uit tegen een lijstverbinding met PvdA en GroenLinks, omdat deze partijen de VVD niet willen uitsluiten als coalitiepartner.