Somalië

Zeker dertien doden bij aanval op een hotel

Somalische militairen, woensdag na de explosie bij het Dayah hotel.
Somalische militairen, woensdag na de explosie bij het Dayah hotel. Foto Feisal Omar/Reuters

Bij een bomaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn ten minste dertien mensen om het leven gekomen. Een met explosieven beladen auto werd bij de ingang van het gebouw tot ontploffing gebracht. In de ontstane chaos gingen verschillende schutters het hotel binnen en openden het vuur op de gasten. In het Dayah hotel waren op woensdagochtend tientallen mensen aanwezig, onder wie verschillende parlementariërs, toen de schutters het gebouw binnendrongen. Er waren langere tijd schoten te horen. De verwachting is dat het dodental nog zal oplopen. Het was om 10.30 uur Nederlandse tijd nog altijd onduidelijk of het vuurgevecht ten einde was gekomen en wat het lot is van de aanvallers. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door Al-Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering die vooral actief is in Oost-Afrika. De manier waarop de aanval is uitgevoerd – een afleidingsmanoeuvre waarna bewapende mannen een gebouw binnendringen – is kenmerkend voor de groep. (AP)