Schadeclaim

Rechter: Staat niet nalatig bij Q-koorts

De overheid heeft niet nalatig gehandeld in haar aanpak van de Q-koorts tussen 2007 en 2010. Gezien de wetenschappelijke kennis op dat moment over de oorzaak van de koorts was de voorlichting van de overheid afdoende. Ook was toentertijd te weinig bekend over de gevolgen van de ziekte voor mens en dier om achteraf te stellen dat de staat meer had moeten doen. Dat maakte de Haagse rechtbank woensdagochtend bekend. De staat werd voor de rechter gedaagd door 297 slachtoffers van de Q-koorts, vooral afkomstig van geiten. Zij eisten een schadevergoeding omdat ze vinden dat de Staat nalatig is geweest. Sinds 2009 zijn 74 mensen aan de gevolgen van de ziekte overleden. Er zijn nog zo’n 300 patiënten met chronische Q-koorts. Ongeveer 800 mensen kampen nu nog steeds met chronische vermoeidheid. Bedrijven gingen failliet. De rechtbank wees hun eis tot schadevergoeding af. „De algemene voorlichting over Q-koorts is voldoende geweest”, aldus het vonnis. „Verder konden omwonenden en passanten op basis van de verstrekte informatie weten in welke gemeenten zich een (mogelijk) besmet bedrijf bevond.”