Recensie

Recensie Muziek

Romantische zwerver stemt tot nadenken

Klassiek

Tobias Borsboom Wanderer

In het universum van pianist Tobias Borsboom roepen noten vele woorden en beelden op. Zelf noemt hij zijn debuut Wanderer een tentoonstelling van acht kunstwerken met een eigen karakter. Allemaal verhalen ze over de zoektocht van de romantische zwerver die altijd denkt dat hij zich ergens bevindt waar het geluk niet is. Het hart is de Wanderer Fantasie van Schubert, waarin de piano van Borsboom beurtelings tegen ons spreekt of zich verliest in de woelingen van zijn innerlijke wereld. Borsboom breekt ook een lans voor moderne muziek. Hij vindt het 19de-eeuwse Wanderer-thema terug bij de Nederlandse componisten Ter Veldhuis en Vigh, de Amerikaan Liebermann en de Italiaan Sciarrino. En zoals het goede kunst betaamt, stemt Borsbooms verhaal niet alleen tot luisteren, maar ook tot nadenken.