PvdA-leider Asscher: Mark Rutte is toch geen slap aftreksel van een populist

PvdA-lijsttrekker en vice-premier Lodewijk Asscher had premier Mark Rutte geen „slap aftreksel van een populist” moeten noemen, schreef hij woensdag op zijn pagina op Facebook. „Dat is onaardig en voor je het weet blijft dat hangen.”

Afgelopen maandag reageerde Asscher met felheid op de open brief die de VVD in alle landelijke kranten had laten plaatsen. Mark Rutte schrijft in die advertentie dat wie niet bereid is zich aan de Nederlandse waarden aan te passen, maar beter kan vertrekken. „Doe normaal of ga weg.”

Die boodschap bevalt Asscher nog steeds niet, schrijft hij: „De van te voren door onderzoeksbureaus geteste tekst laat zorgvuldig in het midden wie er weg moeten. Het is een slim appèl aan een gevoel in de vermomming van normeren. Maar normeren doet het niet.”

Intussen haalde Rutte wel de internationale pers met zijn advertentie. Al was het vast niet op een manier die hem beviel: The New York Times vergeleek Rutte met Donald Trump. De Amerikaanse krant noemt Ruttes oproep een „populistische boodschap”, bedoeld om kiezers zover te krijgen dat ze in maart op hem gaan stemmen en niet op de PVV. De krant schrijft dat die strategie zomaar bedacht had kunnen worden door de nieuwe president van de VS.

The New York Times schrijft verder dat de islam misschien niet expliciet genoemd wordt in de campagne-advertentie, maar dat alle Nederlanders meteen begrepen wat de premier had bedoeld. „Of ze meneer Rutte nu steunen of niet.”

    • Kas Annemarie