pinbetalingen

Aantal contactloze betalingen vervijfvoudigd

Het aantal contactloze betalingen is in het afgelopen jaar vervijfvoudigd ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. In totaal is er 630 miljoen keer contactloos betaald. Ook het aantal pinbetalingen groeide opnieuw, met 10,6 procent. Daarnaast groeide het aantal IDEAL-betalingen met ruim 27 procent.

Contactloos betalen doe je door door de pinpas korte tijd bij de betaalmachine te houden. Betaal je minder dan 25 euro, dan hoeft er geen pincode te worden ingevoerd. Het is mogelijk om bij tweederde van alle betaalautomaten contactloos te betalen; in Nederland zijn er 19 miljoen pinpassen met een mogelijkheid om contactloos te betalen in omloop.

Nederlanders betaalden in 2016 in totaal 3,57 miljard keer met de pin, goed voor een bedrag van 97,3 miljard euro. De grootste stijging vond plaats bij pinbetalingen tot 10 euro. Die namen met 17,2 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor.

Betalingen met het IDEAL-systeem zijn toegenomen door de populariteit van betaal-apps voor telefoon of tablet, meldt Betaalvereniging Nederland. In december werd 11 miljoen keer gebruik gemaakt van een mobiele app om een betaling mee te doen, een verdubbeling ten opzichte van 2015. De IDEAL-mobielbetalingen bedragen 38,2 procent van het totaal (NRC).