Nieuwe versie Wilhelmus van gaande Dichter des Vaderlands

Gedichtendag Vier jaar was Anne Vegter Dichter des Vaderlands. Nu haar periode erop zit, sluit ze af met een moderne versie van het volkslied.

Auteur Anne Vegter
Auteur Anne Vegter Foto Andreas Terlaak

Op de laatste dag van haar ambtstermijn presenteert Dichter des Vaderlands Anne Vegter de eerste twee coupletten van het door haar geschreven nieuwe Wilhelmus. Volgens Vegter is het tijd voor een nieuw volkslied omdat Nederland niet meer dezelfde maatschappij is als in de tijd van Willem van Oranje. Vegters alternatieve volkslied wordt zondag voor het eerst gezongen, door de uit Syrië gevluchte zanger Wissam Aboiisaa.

De uitvoering, in de Kunsthal, maakt deel uit van een speciaal programma rondom de overdracht van het Dichterschap des Vaderlands. Morgen wordt bekend wie Vegter opvolgt.

Anne Vegter (1958) werd vier jaar geleden benoemd tot Dichter des Vaderlands. „Vrijheid proclameren en verwarring zaaien”, zei ze destijds over haar missie. Het leidde onder meer tot gedichten over de vluchtelingencrisis en de ramp met vlucht MH17. Ze reisde het afgelopen jaar samen met andere dichters door Nederland met de manifestatie ‘Hallo gedicht’. „Uiteindelijk heb ik de nadruk gelegd op het lezen en leren lezen van poëzie. Dat heeft me heel veel voldoening gegeven.”

De weerklank van haar gedichten in de krant was groter dan Vegter had verwacht. „Mijn gedicht over vlucht MH17 dook op in een toespraak van Mark Rutte. Je weet altijd dat je werk ingezet kan worden, maar een dichter is er vooral aan gewend dat het stil blijft.”

Lees ook ons interview met Jules Deelder

De laatste donderdag van januari is traditioneel Gedichtendag. Tijdens de deze donderdag afgetrapte Poëzieweek vinden in Nederland talloze poëzie-evenementen plaats, met de toekenning van de VSB poëzieprijs, vanavond in Groningen, als hoogtepunt. Wie de komende week voor € 12,50 aan poëzie koopt, krijgt de gedichtendagbundel Rotterdamse kost van Jules Deelder cadeau. Met daarin ondermeer het gedicht: „Waar de natie/ bietjes eet/ bikt Rotterdam/ z’n kroten/ Vandaar dat hier/ de krotenkoker/ heerst waar elders/ in den lande/ de zakkenwasser prevaleert.”

Wilhelmus 2017

  I

 • Een volk dat rijk werd op het water
 • begrijpt wie elders strandt.
 • De doden zijn niet meer voor later,
 • de wereld staat in brand!
 • Verwacht j’ ook hulp,
 • is er een maat aan ’t kwaad,
 • als jij het bent die moet vluchten?
 • Hollander zijn is een daad!

  II

 • Verleen je hart een extra kamer.
 • Zoals Erasmus schreef:
 • ruimte scheidt de lichamen
 • maar niet de geesten
 • status, geloof of afkomst
 • bestaan vrij naast elkaar.
 • Geef iedereen toekomst
 • en maak ons Kikkerland waar!