Nederland versoepelt reisadvies Gambia

Nu de noodtoestand is opgeheven en de nieuwe president donderdag naar het land komt, acht het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen weer mogelijk.

Foto Carl de Souza / AFP
Foto Carl de Souza / AFP Een jonge man haalt acrobatische toeren uit op een strand in de Gambiaanse hoofdstad Banjul.

Nederlandse reizigers kunnen wat betreft het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar Gambia reizen. Het reisadvies is voor het hele land geel. Dat houdt in dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat reizigers extra op moeten letten, maar reizen wordt niet expliciet afgeraden.

Rond de machtsoverdracht vorige week tussen oud-president Jammeh en de nieuwe president Barrow werd het reisadvies aangescherpt van geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen maken. Voor hoofdstad Banjul gold zelfs rood: niet naartoe reizen.

Jammeh was het niet eens met de verkiezingsuitslag en weigerde af te treden. Een dag voordat zijn ambtstermijn verstreek, riep hij de noodtoestand uit. Daarop mobiliseerden West-Afrikaanse buurlanden van economisch samenwerkingsverband Ecowas een troepenmacht, die via een militaire interventie Jammeh zou moeten afzetten als hij echt niet wilde wijken.

Lees ook over de machtswisseling: ‘Waarom laten ze Jammeh zo waardig vertrekken?’

Omdat geweld dreigde, werd het reisadvies aangescherpt en besloten verschillende reisorganisaties toeristen uit Gambia terug te halen. Er waren op dat moment zo’n 1.600 Nederlanders in Gambia, een populaire vakantiebestemming.

Uiteindelijk trad Jammeh na bemiddeling toch af. Jammeh vertrok naar Equatoriaal Guinea en heeft daar asiel aangevraagd. Om ervoor te zorgen dat Barrow zonder problemen aan kan treden, trokken er troepen van Ecowas op naar Banjul. Inmiddels heeft Barrow gezegd donderdag vanuit Senegal, waar hij op de ambassade werd geïnaugureerd, naar Gambia te reizen. De noodtoestand werd dinsdag al opgeheven.