Na affaire-Böhmermann

Duitse regering haalt majesteitsschennis uit strafrecht

De Duitse regering gaat een omstreden paragraaf omtrent majesteitsschennis uit het Wetboek van Strafrecht halen. Daar is woensdag overeenstemming over bereikt, aldus persbureau DPA. Vorig jaar ontstond over de desbetreffende paragraaf ophef. De Turkse president Erdogan beriep zich erop om de Duitse komiek Jan Böhmermann voor belediging te laten vervolgen. Erdogan deed aangifte nadat Böhmermann hem in een schimpdicht onder meer „geitenneuker” had genoemd. Het bracht bondskanselier Merkel in een lastig parket. In oktober werd duidelijk dat Böhmermann niet verder vervolgd wordt. Ook in Nederland laaide de discussie over majesteitsschennis op; de Kamer besloot het verbod erop en op belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. (NRC)