Huiszoekingen in Duitsland om extreemrechtse terreurplannen

Volgens Duitse media werden de huiszoekingen verricht in een onderzoek naar de Reichsbürgerbeweging, die weigert de Duitse Bondsrepubliek te erkennen.

Duitse politiebusjes op archiefbeeld.
Duitse politiebusjes op archiefbeeld. Foto Patrik Stollarz / AFP

De Duitse politie heeft woensdag in zes verschillende deelstaten huiszoekingen gedaan in verband met mogelijke extreemrechtse terreurplannen. In totaal werden twaalf huizen doorzocht in onder meer Berlijn, Brandenburg en Rijnland-Palts. Het onderzoek was volgens Duitse media gericht tegen zeven mensen die lid zijn van de zogeheten Reichsbürgerbeweging.

Volgens de openbaar aanklager in Berlijn beraamden zes van de verdachten aanslagen op onder meer politieagenten, Joden en asielzoekers. De zevende persoon wordt alleen verdacht van het helpen bij de voorbereiding. Arrestaties heeft de politie niet verricht, schrijft Reuters. In een verklaring schrijft de aanklager:

“Het doel van de huiszoekingen van vandaag was om meer bewijs over het daadwerkelijk bestaan van een dergelijke groepering te verzamelen, alsmede het onderzoeken van de vermeende plannen voor het plegen van criminele daden en het bezit van middelen [om die aanslagen te plegen, red.].”

De openbaar aanklager stelde in het bericht niet letterlijk dat het om Reichsbürgers (of Rijksburgers) gaat. Verschillende Duitse kranten schrijven echter dat de huiszoekingen werden verricht in een onderzoek naar de beweging. Rijksburgers weigeren de Duitse Bondsrepubliek te erkennen en geloven dat het Duitse rijk met de grenzen van 1937 nog bestaat. Duitsland was toen een stuk groter dan nu.

Een allegaartje van querulanten en complotdenkers

De Rijksburgers werden lange tijd gezien als een “excentriek maar ongevaarlijk groepje dwarsliggers”, schreef onze correspondent Juurd Eijsvoogel eerder. Dat veranderde toen een van hen in oktober vorig jaar het vuur opende op vier leden van een speciale politie-eenheid. Een van die agenten overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Eijsvoogel schreef daar daags nadien over:

“Het incident heeft opeens de aandacht gevestigd op deze wonderlijke beweging, die hoogstens enkele duizenden volgelingen heeft. Het is een allegaartje van querulanten, fantasten, complotdenkers, schimmige zakenlui en mensen met extreemrechtse ideeën, aldus een recente analyse van de Beierse overheid.”

Een reportage van televisiezender ARD over de Rijksburgers: