Opinie

Erfenis van Pim houdt Eerste Kamer bezig

Met nog 49 dagen voor de verkiezingen bewijst Kees van der Staaij dat ‘slow politics’ bestaat.

Van der Staaij zet door …

Denk aan 2006, aan de Lijst Pim Fortuyn en fractievoorzitter Mat Herben, aan de verkiezingen van 22 november, toen de LPF van het Binnenhof verdween. Maar op de valreep deed Herben iets waardoor zijn naam dinsdag in de Eerste Kamer werd genoemd. Met SGP’er Kees van der Staaij diende hij een initiatiefwetsvoorstel in: goedkeuring en wijziging van EU-verdragen moet volgens hen met tweederde van de stemmen in beide Kamers. Nu is dat nog met de helft plus één. Tien jaar, twee maanden en vier dagen na dato werd erover gedebatteerd. Herben is inmiddels geen politicus meer. In de theepauze vertelde Van der Staaij dat hij Herben nog had gebeld: „Het is toch ook een beetje de erfenis van Fortuyn.”

… hij is er nog wel even …

Zo snel kan het gaan in de politiek. Of langzaam. VVD, CDA en PvdA wilden het voorstel aanhouden. Uitstel dus, tot een staatscommissie – waarover sinds 2014 wordt gepraat, maar die nog niet eens is benoemd – klaar is met onderzoek naar de toekomstbestendigheid van het parlementaire stelsel. Kijkend naar alle staatscommissies die er sinds 1848 zijn geweest, zal zo’n onderzoek zeker twee jaar gaan duren. „Eén ding is zeker”, grapte SP-senator Frank Köhler: „Van der Staaij zal dan nog wel Kamerlid zijn.” De SGP-fractievoorzitter is met 6.826 dagen een van de twee langstzittende Tweede Kamerleden, en de kans dat hij op 15 maart zijn zetel verliest is nihil.

… ook al duurt het nog jaren

Uiteindelijk stemde de Eerste Kamer in met uitstel. Van der Staaij moest ook niet over één nacht ijs willen gaan, meende de PvdA. Dat is dan een lang nachtje.